Ο Χρ. Αηδόνης αποκαλύπτει τις προτεραιότητες για τον Δήμο Παλλήνης – Η αναμόρφωση των ιστορικών κέντρων Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Ο Χρ. Αηδόνης αποκαλύπτει τις προτεραιότητες για τον Δήμο Παλλήνης – Η αναμόρφωση των ιστορικών κέντρων

Written By Παλλήνη Press on Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 | 6:50 μ.μ.

 


Ο Χρήστος Αηδόνης, υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης, μίλησε στον δημοσιογράφο, Άγγελο Αρτελάρη, για την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν ο Γέρακας, η Παλλήνη και η Ανθούσα…

Πολιτικό ον είναι ο Χρήστος Αηδόνης, αλλά χωρίς τάσεις εξουσιομανίας. Γι’ αυτό και τις …ζεστές και αναπαυτικές πολυθρόνες της εξουσίας δεν τις συνήθισε ποτέ. Παρ’ ότι διετέλεσε βουλευτής και υπουργός. Οι μεγάλες του αγάπες είναι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, με τις οποίες ασχολήθηκε μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλά και η συνεισφορά στην κοινωνία, που μεταφράζεται σε υποψήφιο Δήμαρχο Παλλήνης.

Στόχος του δεν είναι απλά μερικές πινελιές αλλά η πλήρης και ριζική μεταμόρφωση του Δήμου, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο και με πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο των ίδιων των κατοίκων. Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου γίνεται σαφές το έργο που προτίθενται να κάνει, αν και εφόσον αναλάβει τα ηνία του Δήμου.

Η πολιτική έρημος κράτησε οκτώ χρόνια. Από το 2015 οπότε και αποχωρήσατε, παραμείνατε μακριά από την ενασχόλησή σας με τα κοινά και αφοσιωθήκατε στη μεγάλη σας αγάπη: Τη μουσική.  Είσαστε έτοιμος, τώρα, για …νταούλια και ζουρνάδες;

«Μπορεί να μην αναμίχθηκα με τις εκλογές, εν τούτοις, παρέμενα και παραμένω ενεργός. Θεώρησα ότι ο πολιτικός κύκλος στην κεντρική σκηνή είχε κλείσει. Έκανα τη διαδρομή μου, έχοντας πέντε κοινοβουλευτικές θητείες και παραμένω ενεργός σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Τι σας ώθησε να επανακάμψετε και πλέον, να ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών σας;

«Υπήρξαν παροτρύνσεις όλο αυτό το διάστημα από φίλους και γνωστούς, οι οποίοι διαπίστωναν ότι ο Δήμος Παλλήνης όδευε προς το χείλος του γκρεμού. Από το 2019 δεχόμουν πιέσεις, αλλά τότε δεν ενέδωσα. Πλέον, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο… Το μοντέλο της έξυπνης και της ανθρώπινης πόλης θα ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα, έχοντας την τεχνογνωσία και χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία. Συμπαραστάτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το τμήμα Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Κ. Κοτταρίδη».

Για το λόγο αυτό δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη του Δήμου έχουν στοιχηθεί πίσω απ’ εσάς;

«Κατά γενική ομολογία, έχουμε φθάσει στο τέλμα. Έχω ακούσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα φοβερά πράγματα για την πολιτική προστασία, για τη θωράκιση του Δήμου από τις πυρκαγιές, που οι μνήμες όλων είναι νωπές».


Έχει σημαντική ευθύνη ο Δήμος για την απώλεια των περιουσιακών  στοιχείων λόγω της πυρκαγιάς;

«Αναντίρρητα, έχει ευθύνη και μάλιστα σημαντική. Ας ρίξουμε ακόμα και σήμερα μια ματιά στις περιοχές και θα διαπιστώσουμε πόσα οικόπεδα είναι ακαθάριστα. Δεν καταστρέφεται μόνο η περιουσία μας αλλά και ο φυσικός πλούτος, που είναι η ίδια η ζωή μας. Κάθε σοβαρός Δήμος «τρέχει» κάθε χρόνο δράσεις χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να θωρακίσει την πόλη».


Δεν είναι καλύτερα να μιλήσουμε πιο πρακτικά;

«Απλά θα σας πω ότι όλοι γνωρίζουμε πως η περιοχή μας κινδυνεύει από τον βορειο-ανατολικό άνεμο. Υπάρχουν, δε, συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να μπει η φωτιά στην πόλη μας. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να κατασκευάσει ζώνες πυροπροστασίας αλλά και υδάτινες ομπρέλες».

Είθισται πάντως, να γίνεται αρχή της καλοκαιρινής περιόδου μια συζήτηση όλων των φορέων για τις από κοινού δράσεις. Αποτέλεσμα δεν υπάρχει;

«Μια η δυο συσκέψεις δεν φθάνουν. Χρειάζεται να είναι επί ποδός όλος ο Δήμος, ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Εν προκειμένω, κάνουν το σταυρό τους αναμένοντας ότι θα είναι σύμμαχός του ο καιρός. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός, ένα υποτυπώδη πλάνο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».


Άρα η βασική προτεραιότητα ως υποψήφιος δήμαρχος είναι η πολιτική προστασία.

«Είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει ίχνος αμφισβήτησης. Το ζητούμενο είναι η θωράκιση του Δήμου, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθείς μπροστά σε ένα κίνδυνο, που πέρσι έκαψε 200 σπίτια. Συνάνθρωποί μας έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία και ουσιαστικά τη ζωή τους. Οι περιγραφές των ανθρώπων αυτών ήταν συγκλονιστικές και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε παρόμοια κατάσταση».

Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός σας;

«Πρέπει να επιλύσουμε το θέμα του αποχετευτικού δικτύου και των πεζοδρομιών. Σε προσκαλώ να περπατήσουμε ώστε να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ο «αγώνας» που κάνει μια μητέρα με το καρότσι. Πεζοδρόμιο δεν υπάρχει…»

Ποιος είναι ο λόγος;

«Κοιτάξτε, ο Γέρακας είναι μια πόλη που αναπτύχθηκε σε μια άλλη περίοδο. Ο πεφωτισμένος, Γιάννης Παπαδογεωργάκης, υπηρέτησε επί 26 χρόνια  τον Γέρακα με δημιουργικό, αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως ο οραματιστής της πόλης. Από εκείνη τη στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή δεν έχουμε δει κάτι. Τα πάντα είχαν σχεδιαστεί από τον κ. Παπαδογεωργάκη. Φανταστείτε ότι ακόμα κι αυτά τα λίγα που σχεδίασαν ήταν κακοσχεδιασμένα…»

Κατέστη δυνατή μια ισορροπία σε δύο πρώην Δήμους (Γέρακας, Παλλήνη) και μια κοινότητα;

«Όχι, βέβαια. Όταν ενοποιήθηκαν οι πόλεις βρέθηκαν μπροστά ενώπιον των προβλημάτων τους. Από τότε και έως σήμερα δεν έγινε ουδεμία προσπάθεια ενοποίησης των πόλεων, ώστε να αποκτήσουν ενιαία χαρακτηριστικά. Τουναντίον, υπήρξε προσπάθεια διαχωρισμού αυτών, με συνέπεια οι δημότες της Παλλήνης να νιώθουν τους εαυτούς τους εγκαταλειμμένους. Να χρεώνουν, δε, την αδιαφορία στη δημοτική αρχή».

Τότε για ποιους λόγους εκλέχθηκε το 2019 και μάλιστα, με υψηλό ποσοστό;

«Διότι, ίσως, να μην ήταν ενημερωμένοι πλήρως οι δημότες. Θέλετε ένα τρανταχτό παράδειγμα; Το 2013 έγινε διαβούλευση για την πλατεία που βλέπουμε μπροστά μας: Του Γέρακα. Δέκα χρόνια μετά, το 2023, γίνεται η ίδια διαβούλευση, με τις ίδιες μακέτες και με τα ίδια θέματα! Ή ν’ αναφερθώ στην – υποτιθέμενη – αναμόρφωση του πάρκου της Μπαλάνας. Πριν από χρόνια οι κάτοικοι είχαν θέσει το αίτημα, αλλά είχε καταλήξει στον κάλαθο των σκουπιδιών. Αιφνιδίως, 5-6 μήνες πριν τις εκλογές, θυμήθηκε η δημοτική αρχή τα 2 θέματα. Μήπως γνωρίζετε το λόγο;


Προφανώς, επειδή οδεύουμε προς εκλογές και τίθεστε πλέον, το αντίπαλο δέος…

«Ακριβώς, διότι νιώθουν την «ανάσα» μας και παράλληλα, καταρρέουν ως χάρτινος πύργος. Στελέχη τους, ήδη, αποχωρούν και θα υπάρξουν αθρόες αποχωρήσεις έως τις εκλογές. Και ερωτώ: Μπορείς να εξαπατήσεις και πάλι την κοινωνία; Μια κοινωνία που της έλεγες ότι θα πατάς το καζανάκι σου και τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στην αποχέτευση. Ούτε το 1/3 του έργου δεν έχει υλοποιηθεί!!! Και είναι το ζωτικής σημασίας θέμα, μαζί με τους πεζόδρομους».


Υπάρχει χώρος για μεγάλες παρεμβάσεις;

«Αναντίρρητα, ναι. Μια παρέμβαση είναι η αναμόρφωση των ιστορικών κέντρων. Με μια ομάδα αρχιτεκτόνων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, έχουμε καταλήξει στον σχεδιασμό μιας νέας, ανθρώπινης πόλης. Θέλουμε να ενοποιήσουμε όλο το μέτωπο την Μαραθώνος έως και τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και την πλατεία της Παλλήνης».

Η οποία παρεμπιπτόντως, είναι άκρως επικίνδυνη λόγω της λεωφόρου Μαραθώνος…

«Πραγματικά, η πλατεία Παλλήνης τέμνεται από 3 δρόμους, εκ των οποίων στον έναν οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι υψηλές. Θεωρώ αδιανόητο σε μια πόλη να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, τη στιγμή την οποία χρησιμοποιείται από οικογένειες και μικρά παιδιά».


Στην Ανθούσα τίθενται θέμα αναμόρφωσης, δεδομένου ότι η πλειονότητα των εδαφών της είναι εκτός σχεδίου;

«Πράγματι, πολλά κομμάτια της είναι εκτός σχεδίου, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις για την ένταξη τους. Είναι μια περιοχή που σου δίνει ενέργεια λόγω του μετώπου της ηλιοφάνειας. Θα μπορούσε να γίνει η Εκάλη της ανατολικής Αττικής».


Τι λείπει από την Ανθούσα;

«Θα σας αποκαλύψω ότι εντός των σχεδίων μας για την Ανθούσα είναι και η ανέγερση ενός μοναδικού θεάτρου, που θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς. Στο θέατρο αυτό θα στεγαστούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, που θα συμμετέχει η κοινωνία. Ο Πολιτισμός, άλλωστε, είναι η πρώτη προτεραιότητα για μας».

Αλλά γεννηθήκατε μέσα στον Αθλητισμό; Ποιες είναι πρώτες κινήσεις σας;

«Ο Αθλητισμός στον Δήμο, δυστυχώς, έχει μείνει πίσω. Πηγαίνετε στο γήπεδο της Παλλήνης, όπου αθλούνται τα παιδιά μας και βλέπετε τα χάλια που επικρατούν. Επί παραδείγματι, δείτε το ταρτάν ή τα αποδυτήρια. Ή πηγαίνετε στο γήπεδο της Ανθούσας να διαπιστώσετε ότι είναι κλειστό λόγω λανθασμένων προδιαγραφών! Θέλετε ένα ακόμα στοιχείο; Στο γυμναστήριο του Γέρακα, από την άλλη, σκέφτονται να ανεβάσουν έναν βαθμό τη θερμοκρασία, επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία. Είναι αδιανόητα για μένα…


Σκεφτείτε, δε, ότι ενώ τα τελευταία 17 χρόνια υπήρχε μια πάγια αρχή να μην χρηματοδοτούνται τα σωματεία, πλέον, τροποποιήθηκε από φέτος. Μετά από τη δέσμευσή μας ότι θα υποστηρίξουμε και οικονομικά τους συλλόγους από την 1η Ιανουαρίου 2024».


Τι σας δείχνει αυτό το γεγονός;

«Ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, μετά την εμφάνιση του Χρήστου Αηδόνη. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτό θεωρείς ότι θα εξαγοράσεις τη συνείδηση των πολιτών. Μόνο που δεν θα συμβεί. Αντίθετα, έρχεται η γελοιοποίηση. 

Εδώ, αμέσως μετά την ανακοίνωσή μου ως υποψηφίου Δημάρχου Παλλήνης ξεκίνησε δειλά – δειλά η ασφαλτόστρωση. Και μάλιστα, έκανα πλάκα σε φίλο μου λέγοντας ότι χάρη στην υποψηφιότητά μου δεν θα πέφτετε σε λακούβες…

Καλώς έγινε, όμως, ρίχνουμε την άσφαλτο τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Δεν είναι κακό να συμβαίνει και στις αρχές της δημοτικής θητείας. Με εκνευρίζει η λογική ότι οι δημότες είναι …ιθαγενείς και πρέπει να τους χαρίσουμε καθρεφτάκια για να μας ψηφίσουν. Η κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά». 

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μηδέν εις το πηλίκον

Ποια, όμως, είναι τα αντανακλαστικά του Δήμου Παλλήνης στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού; «Πιο …αργά και από το ριπλέι. Αρκεί να σας πω ότι το ΤΑΠ εκδίδεται ύστερα από περίπου 70 ημέρες! Τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων το εκδίδει αυθημερόν και της Αγίας Παρασκευής την επόμενη μέρα. Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα πίσω είμαστε στον τομέα της έξυπνης πόλης».


Θεωρείτε ότι συμβαίνει λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης οργάνωσης ή εξαιτίας κάποιας σκοπιμότητας;

«Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ ορισμένες φορές. Έχουν καταγραφεί, εν τούτοις, περιπτώσεις που το ΤΑΠ εκδίδεται και αυθημερόν. Γιατί τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά;»


Εννοείται ότι επικρατεί ακόμα η τακτική της πελατειακής αντίληψης μεταξύ της εκάστοτε δημοτικής αρχής και των δημοτών;

«Τι διαφορετικό να υποθέσω, διαπιστώνοντας ότι κάποιος δημότης πρέπει να περιμένει 2,5 και 3 μήνες για την έκδοση του ΤΑΠ κι άλλος το παραλαμβάνει τάχιστα; Ακόμα υπάρχει η λογική της πελατειακής αντίληψης έτσι ώστε, να χρησιμοποιείται η ανθρώπινη ανάγκη. Η οποία μετατρέπεται σε υποχρέωση και εν συνεχεία σε ψήφο».     

Πάντως, αποτελεί συνήθης τακτική…

«Σας ξεκαθαρίζω ότι με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Δεν είναι στην κουλτούρα μου να χρησιμοποιώ τις ανθρώπινες ανάγκες μου προς όφελός μου. Με ενδιαφέρει να σταθώ δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του. Να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα και όχι, να κάνω εξυπηρετήσεις εν κρυπτώ. Ο Δήμαρχος, τώρα, ενεργεί βάση ενός τηλεφωνήματος. Αν δεν γίνει τηλεφώνημα, θέμα δεν κλείνεται…»


Στον τομέα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την χρονική περίοδο 2019-23, τι αντανακλαστικά είχε η δημοτική αρχή;

«Με την ομάδα των συνεργατών μου ασχοληθήκαμε και με το καίριο ζήτημα. Διαπιστώσαμε, εν προκειμένω, ότι ενέταξε περίπου 3,3εκ. ευρώ, έχει συμβασιοποιήσει κοντά στο 1,5εκ. ευρώ και έχει απορροφήσει το 1,4. Τη στιγμή την οποία στα Τρίκαλα είχαν εγκρίσεις από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στα 63εκ. ευρώ, συμβασιοποιημένα είναι κοντά στα 43 και υπήρξε απορρόφηση 23εκ. ευρώ! Χρηματοδοτήθηκε, δηλαδή, 20 φορές παραπάνω ένας ομοειδής Δήμος».


Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...