Καρκούλιας Δημήτρης: O Αυταρχικός και ο Δημοκρατικός ΗΓΕΤΗΣ - Εσείς ποιον προτιμάτε; Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Καρκούλιας Δημήτρης: O Αυταρχικός και ο Δημοκρατικός ΗΓΕΤΗΣ - Εσείς ποιον προτιμάτε;

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 | 12:44 π.μ.



Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Ο αυταρχικός ηγέτης θέλει να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας για τον εαυτό του γιατί έτσι νιώθει ένα αίσθημα ασφάλειας. Λαμβάνει αποφάσεις και νομίζει ότι τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί του. Θέλει να δίνει λύση στα προβλήματα τ δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες που να μειώνουν τους συναισθηματισμούς και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σχέσεις με τους υφισταμένους του να είναι τυπικές. Δεν τους αφήνει να του προτείνουν λύσεις στα προβλήματα,αφού αυτός πιστεύει ότι ξέρει τι είναι σωστό .Έχει μεγάλες απαιτήσεις, είναι πιεστικός και θέλει συνεχώς να ελέγχει τους άλλους. 
Πιστεύει στο σύστημα εξουσίας–υπακοής και δεν αφήνει κανένα από τους υφισταμένους του να του εναντιωθεί. Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου ηγετικού τρόπου διοίκησης είναι αρνητικές και ποικίλες. Οι υφιστάμενοι μπορεί να νιώσουν καταπιεσμένοι, προσβεβλημένοι και αδικημένοι, με αποτέλεσμα να γίνουν αδιάφοροι και απαθείς.Νιώθουν ότι αφού μένουν έξω από τις αποφάσεις δεν ανήκουν πραγματικά στην oμάδα αλλά είναι αναλώσιμοι, απλά πιόνια για να πετύχει ο ηγέτης τον στόχο του. 

Τέλος χάνουν την αφοσίωση τους προς αυτόν και απογοητεύονται. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε επιθετικές συμπεριφορές  τους.


Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ


Ο δημοκρατικός ηγέτης δείχνει σεβασμό και εμπιστοσύνη στους υφισταμένους του κάνοντάς τους έτσι πιο υπεύθυνους απέναντι σ’αυτά που πρέπει να προσφέρουν . Καταβάλλει προσπάθειες να τους κάνει να αναπτυχθούν και να μάθουν να συνεργάζονται, για να δουλέψουν συλλογικά. Τους δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και έτσι ικανοποιείται η ανάγκη τους να νιώθουν ότι βοηθάνε ενεργά στην εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. 

Αυτού του είδους ο ηγέτης κουράζεται λιγότερο και είναι πιο αποτελεσματικός αφού αξιοποιεί το ταλέντο και τον ζήλο των υφισταμένων του για δουλειά, αφήνοντας τους να ενεργούν ελεύθερα και μέσα στα επιτρεπτά όρια. 

Οι επιπτώσεις του δημοκρατικού τρόπου διοίκησης είναι απόλυτα θετικές αφού βοηθάει τα άτομα να εξελιχθούν και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Δεν ενεργούν πλέον από υποχρέωση και χωρίς να πιστεύουν σε αυτό  που κάνουν. 

Καρκούλιας Δημήτρης

Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Παλλήνης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...