Θέμα νομιμότητας των δημοτικών εκλογών Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Θέμα νομιμότητας των δημοτικών εκλογών

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 | 12:10 π.μ.

 

Συνταγματολόγοι, πολλοί δήμαρχοι και ο ΣΥΡΙΖΑ βάζουν έντονα το θέμα της νομιμότητας της διενέργειας των δημοτικών εκλογών την 18η Μαίου 2014 ενώ οι ευρωεκλογές διενεργούνται στις 25.

Οπως είναι γνωστό ο νόμος του Καλικράτη αναφέρει ρητώς ότι οι δημοτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και για αυτό ακριβώς το λόγο η δημοτική θητεία από τετραετής έγινε πενταετής.

Για έναν ανεξήγητο επισήμως λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε τις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαίου του 2014 και προέβελεψε τον δεύτερο γύρο στις 25.

Ομως πολλοί συνταγματολόγοι και νομικοί εγείρουν θέμα νομιμότητας καθώς μια μεγάλη μερίδα δήμων θα εκλέξει δημοτικές αρχές από τον πρώτο γύρο και έτσι την δεύτερη Κυριακή στις 25 δεν θα διενεργήσει δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο εισηγητής του Καλικκράτη κ. Ραγκούσης συμφωνεί στο μη νόμιμο της απόφασης.

Εχθές το πρωί στο Mega ο νομικός και δήμαρχος Αθήνας κ. Καμίνης έβαλε ακριβώς το ίδιο ζήτημα επισημαίνοντας ότι ο προγραμματισμός αυτός παραβιάζει ευθαίως τον νόμο.

Σήμερα το πρωόι στο Mega ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης επίμεινε στην απόφαση για τον πρώτο γύρω στις 18 Μαίου, δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση. Το μόνο που μπόρεσε να πεί είναι ότι «αν γινόντουσαν οι εκλογές στις 25 Μαίου, τότε θα τους κατηγορούσαν για το αντίθετο....».

Η απόφαση βέβαια αυτή που σαφώς βάζει σε κίνδυνο την νομιμότητα των εκλογών η οποία τελικά θα κριθεί στις ενστάσεις και στα δικαστήρια, είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και πολιτικά αφού δύσκολα κανείς διακρίνει τους λόγους.

Η λογική λέει ότι μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα τα κομματικά στελέχη της αυτοδιοίκησης των δύο κυβερνητικών κομμάτων θα εισπράξουν πρώτα την δυσαρέσκεια και ότι θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν μόνο εκείνοι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Οι δε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που είναι δυσαρεστημένα, αν δεν θέλουν να ψηφίσουν, απλά δεν θα συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές.

Είναι λοιπόν πολύ δυσδιάκριτοι οι λόγοι που η κυβέρνηση επέλεξε να διενεργήσει πρώτα τις δημοτικές και μετά τις ευρωεκλογές.

myota.gr

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...