Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, 150.000 ευρώ για κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Γέρακα και 341.000 για απλή συντήρηση πλατειών στη Παλλήνη Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, 150.000 ευρώ για κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Γέρακα και 341.000 για απλή συντήρηση πλατειών στη Παλλήνη

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 | 12:30 μ.μ.

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*

Η λαίλαπα των οικονομικών μέτρων που έχει επιφέρει ανεργία, φτώχεια και ανέχεια στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται τις περισσότερες φορές, τόσο το κράτος, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και αυτή την περίοδο να σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σε έργα δημόσια, που το κόστος τους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Η Τρόϊκα έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα για σπατάλες, αφού ο προϋπολογισμός του κάθε ΟΤΑ θα ελέγχεται στενά ανά τρίμηνο, ενώ και ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, καθημερινά φέρνει στο φως σπατάλες και κακοδιαχείρηση που γίνεται εδώ και χρόνια στους δήμους.
 Την τελευταία περίοδο στο δήμο Παλλήνης, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν χρήματα για σπατάλη, με αρχικό παράδειγμα την λανθασμένη κατασκευή (δήθεν ανάπλαση) της κεντρικής πλατείας Γέρακα, με αποτέλεσμα και τα χρήματα των δημοτών να μην αποδόθηκαν στο έργο όπως έπρεπε, η αισθητική του έργου να είναι χαμηλής βαθμίδας, καθώς και οι καταστηματάρχες της πλατείας να έχουν στείλει εξώδικο ως προς την προχειρότητα του έργου και το αποτέλεσμά του. Η είδηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνουν επιπλέον επισκευές λόγω της μη ορθής παράδοσης του έργου και επιπλέον χρήματα θα στοιχίσει, αλλά και οικονομική ζημία θα φέρει στους καταστηματάρχες πέριξ της πλατείας, καθώς τα έργα θα γίνονται για ακόμη ένα καλοκαίρι, την περίοδο που τα καταστήματα λειτουργούν περισσότερο. Ο φωτισμός ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία, ο σταθμός στο μπάσκετ ποτέ δεν αναπλάστηκε, αλλά και τα αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια και στις ράμπες για ΑΜΕΑ, αφού κολωνάκια δεν υπάρχουν για να προστατεύσουν τους πεζούς.
Επίσης, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθούν 150.000 ευρώ για κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην οδό Ανδρονίκου στο Γέρακα. Υπάρχει μεν αναγκαιότητα κατασκευής του τοιχίου, αλλά το κόστος δε συνάδει σε καμία περίπτωση με το μέγεθος του έργου. Στο σημείο αυτό παραπλεύρως βρίσκεται το βρετανικό κολλέγιο Byron College, όπου με δήλωση του δημάρχου, επειδή εκεί φοιτούν παιδιά από πρεσβείες κλπ, θα πρέπει να κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που θα είναι κλειστό το κολλέγιο. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά από το τι γίνεται σε επισκευές και συντηρήσεις σχολείων στο δήμο, που υλοποιούνται ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου. Είναι δυνατόν άραγε να δαπανώνται 150.000 ευρώ αυτή την περίοδο για έναν τοίχο αντιστήριξης μόλις λίγων μέτρων; Το έργο θα μπορούσε να γίνει με λιγότερα χρήματα και με το ίδιο αποτέλεσμα.

Φωτογραφία από το σημείο της οδού Ανδρονίκου όπου θα κατασκευαστεί
 τοίχος αντιστήριξης  150.000 Ευρώ


Ενώ και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Παλλήνης αποφασίστηκε από την πλειοψηφία να δοθούν 341.000 ευρώ για συντηρήσεις δύο κόμβων, ενός υλοποιημένου πεζόδρομου, δύο πλατειών και τον καθαρισμό ενός περιστερώνα! Δεν είναι δυνατόν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να δίνονται τόσα χρήματα, χωρίς κανένα σοβαρό πλάνο ανάδειξης και ενοποίησης του κέντρου της Παλλήνης, με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους. Η υπόσχεση του δημάρχου Παλλήνης για ανάπλαση του κέντρου της Παλλήνης περιορίζεται σε αλλαγή πλακιδίων, αντικατάσταση σε παγκάκια, καθώς και σε φυτεύσεις μεμονωμένου πρασίνου, χωρίς σχέδιο, προκειμένου να έχει ουσιαστικό, αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.
Απευθύνομαι στους δημότες της πόλης της Παλλήνης που αποφάσισαν να εμπιστευθούν στη σημερινή διοίκηση, τις τύχες της πόλεώς τους για κάτι καλύτερο, αν είναι ευχαριστημένοι από το έργο; Η Παλλήνη σίγουρα χρειάζονταν άλλο όραμα για μια σύγχρονη πόλη, που να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, προκειμένου να προχωρήσει στο αύριο. Όμως οι προσδοκίες ακόμη και από τους πλέον καλόπιστους διαψεύστηκαν, αφού οι αποσπασματικές συντηρήσεις και ανακατασκευές πλατειών και χώρων, δεν αποτελεί σοβαρό πλάνο μεταμόρφωσης και αναγέννησης της πρωτεύουσας της Ανατολικής Αττικής. Επίσης, απευθύνομαι στους δημότες του Γέρακα, που με ευρεία πλειοψηφία στήριξαν τη σημερινή διοίκηση, αν είναι ευχαριστημένοι από το έργο της τελευταίας εξαετίας; Η κληρονομιά έργων του τέως δημάρχου είναι μεν υπαρκτή, αλλά ο σημερινός δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα έργων υποδομών και αναδημιουργία του Γέρακα. Κόστη όπως 150.000 για έναν τοίχο ή λανθασμένη ανάπλαση κεντρικής πλατείας, αποτελούν εγγύηση για το αύριο; Πώς ως δήμαρχος του Γέρακα δεν έχει καταφέρει να βάλει έστω ένα τετραγωνικό στο σχέδιο (Γαργηττός ΙΙΙ, Δέση, Νεκροταφείο) κατά τη θητεία του στην περιοχή, θα καταφέρει να εντάξει στο Σχέδιο περιοχές της Παλλήνης; Εγκατάλειψη κοιμητηρίου Γέρακα, αποτυχία ανοίγματος εισόδου της πόλης από την Αττική Οδό (Ανατολικής Αττικής και Κεφαλληνίας), μη διεκδίκηση λόφου Κεραίας, εγκατάλειψη ποδοσφαιρικού γηπέδου και τόσα άλλα αποτελούν το ψηφιδωτό αποτυχίας έργων της σημερινής διοίκησης για την πόλη του Γέρακα.
Οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν τη σημερινή διοίκηση από τα έργα της και όχι από τα λόγια της, από τις πράξεις της και όχι τα ΄΄θα΄΄ της. Είναι αναγκαίο να απαιτούμε περισσότερα για το αύριο, για έναν σύγχρονο και υγιή οικονομικά δήμο, που δε θα έχει ανάγκη μόνο τα χρήματα του κράτους, αλλά θα μπορεί να βρίσκει πόρους και από ιδία έσοδα, για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.

*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...