Δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Γέρακα απαντάει στην επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Γέρακα απαντάει στην επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα

Written By Παλλήνη Press on Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 | 11:47 μ.μ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας …

Αγαπητοί γονείς,

Sxoleio_Mathites Την ώρα που η Παιδεία δέχεται άδικες επιθέσεις από παντού, είναι λυπηρό και οι πιο κοντινοί συνεργάτες των εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων, να στρέφονται εναντίον τους και να επιζητούν την ανατροπή των εργασιακών τους δεδομένων. Όταν δε, αβασάνιστα και υποκριτικά, οι προτάσεις τους συνδυάζονται με οικονομικό δήθεν όφελος, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για το προσωπικό, οικογενειακό, εκπαιδευτικό, αλλά και το οικονομικό κόστος των ίδιων των εκπαιδευτικών, μάλλον γίνονται ακατανόητες και ανάξιες σχολιασμού.

Αναφέρομαι στην επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα προς τον Υπουργό Παιδείας που δημοσιεύτηκε στην τελευταία σελίδα του 1ου τεύχους της εφημερίδας της Ένωσης Γονέων του Δήμου Παλλήνης.

Μια και η παραπάνω επιστολή αναφέρθηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου Παλλήνης σε ένα εκ των οποίων υπηρετώ, επιτρέψτε μου για την αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσω πώς γίνονται οι ενημερώσεις των γονέων και κηδεμόνων από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μου, αλλά και πώς γινόταν από όλους τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους έχω συνυπηρετήσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής μου πορείας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία κάθε εκπαιδευτικός ορίζει κάθε μήνα ημέρα και ώρα ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων, που πραγματοποιείται μετά το πέρας του εκπαιδευτικού του ωραρίου και μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Πέρα από αυτό:

Ουδέποτε εκπαιδευτικός αποχωρεί από το σχολείο χωρίς να ενημερώσει και τον τελευταίο γονέα ανεξαρτήτως της λήξης του εργασιακού του ωραρίου που λήγει στις 14:00. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί τελειώνουν τις ενημερώσεις τους μετά τις 15:30 και μερικοί στις 16:00.

Ουδέποτε εκπαιδευτικός αρνείται τηλεφωνική ενημέρωση σε γονέα είτε την ώρα του διαλλείματος είτε σε κενό έστω και αν είναι σε βάρος του προσωπικού του χρόνου.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάνουν χρήση και του προσωπικού τους τηλεφώνου από το σπίτι τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα γονέων, όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες .

Επίσης, ουδέποτε εκπαιδευτικός αρνήθηκε ενημέρωση κατά τις ώρες προσέλευσης το πρωί ή της αποχώρησης το μεσημέρι σε γονείς που έχουν αιτιολογημένους λόγους αδυναμίας προσέλευσης τις ημέρες και ώρες ενημέρωσης .

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε ότι οι εκπαιδευτικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς, το νόμο αλλά κυρίως στους μαθητές, εξαντλούν κάθε περιθώριο προκειμένου οι γονείς και κηδεμόνες να έχουν την ενημέρωση που επιζητούν.

Μετά από αυτά τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

• Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στις ενημερώσεις των γονέων;

• Το περιεχόμενο της επιστολής εκφράζει άραγε το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δ.Σ. Γέρακα ; Εκφράζει μόνο το Δ..Σ. του Συλλόγου ή είναι προσωπικές απόψεις κάποιων μελών του, που δεν είχαν το θάρρος να βάλουν το όνομά τους κάτω από την επιστολή;

• Ποια είναι η θέση της ένωσης γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης;

• Τέτοιες τοποθετήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας, κατανόησης, και σεβασμού στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονέων; Ή τις δυναμιτίζουν και δημιουργούν κλίμα ανταγωνισμού και σύγκρουσης;

• Αλήθεια ποιος είναι ο στόχος ; Τι εξυπηρετούν;

• Τι έχει να πει το συγκεκριμένο Δ.Σ. στους γονείς που εργάζονται σε εργασίες με απογευματινό ωράριο εργασίας και αδυνατούν να παρακολουθήσουν απογευματινέ ενημερώσεις;

• Τι έχει να πει στους γονείς μεγαλύτερων παιδιών που αφιερώνουν το απόγευμά τους στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους;

Αν κάποιοι ιδιώτες εργοδότες παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων και αρνούνται τη χορήγηση των προβλεπόμενων γονικών αδειών, είναι σωστότερη η διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των γονέων και όχι η απαίτηση της ανατροπής του καθηκοντολογίου των εκπαιδευτικών.

Καταλήγοντας, νομίζω ότι εκείνο που χρειάζεται, είναι η καλλιέργεια πνεύματος εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Μονόπλευρες θέσεις, απόψεις και προτάσεις που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς και τους τοποθετούν απέναντι στους γονείς δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα συνεργασίας που έχει ανάγκη η σχολική κοινότητα.

Με σεβασμό και εκτίμηση
Παύλος Νικολιδάκης
Δάσκαλος

 

(Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα)

Εφημερίδα «ΕΝΟΣΗ» σελ. 12 , (1ο τεύχος 12 Νοεμβρίου 2012)

Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας

Κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ

Θεωρώντας ότι στις μέρες κρίσης που διάγουμε πρέ­πει όλοι να συνεισφέρουμε, παρακάμπτοντας προσωπι­κές βουλήσεις και διαθέσεις και παραμερίζοντας παρω­χημένες νοοτροπίες, διεκδικούμε:

Οι Ενημερώσεις Γονέων από τους Δασκάλους να γίνονται ώρες και ημέρες που όλοι οι γονείς και κη­δεμόνες δύνανται να παρακολουθήσουν, χωρίς να χρειάζεται να απουσιάζουν από τις εργασίες τους 3 ή 4 ώρες.

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά απλή, απολύτως συμβατή προς το κοινό καλό, εκφράζει το κοι­νό αίσθημα για το καλό των παιδιών και συμβάλλει μερι­κώς στην εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

Στο 5° Δημοτικό Γέρακα, όπως και στα υπόλοιπα Δη­μοτικά Σχολεία του Δήμου Παλλήνης οι Ενημερώσεις Γονέων πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα και ώρα 12:30 (για τις μικρές τάξεις Α, Β, Γ) και 13:15 (για

τις μεγαλύτερες τάξεις Δ, Ε, ΣΤ). Ως εκ τούτου κ. Υπουρ­γέ, καθίσταται άμεσα αντιληπτό ότι, προκειμένου ένας γονέας να ενημερωθεί για την πρόοδο του παιδιού του θα πρέπει να απουσιάσει απ' την εργασία του, αν αυτό το επιτρέπει ο εργοδότης του σε μηνιαία βάση, τουλάχιστον από τις 11:45, στην πρώτη περίπτωση, και από τις 12:15 στη δεύτερη περίπτωση. (Όπως γνωρίζετε οι γονικές άδειες που προβλέπονται από το άρθρο 9 του Ν.1483/1984 είναι 4 μέρες το χρόνο). , Αν τώρα υπολογίσουμε ότι στο σχολείο μας φοιτούν 350 παιδιά και ότι οι εργαζόμενοι γονείς είναι μόνο οι 200 και ότι χάνονται περίπου 3 εργατοώρες ανά γονέα, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο κατά τη διάρκεια ενός μήνα χάνονται:

200 γονείς χ 3 ώρες = 600 εργατοώρες, το οποίο σημαίνει ότι στο σχολικό έτος χάνονται:

600 εργ/ώρες χ 9 μήνες = 5400 εργ/ώρες που αναλογούν σε 675 οκτάωρα (μόνο για ένα σχολείο).

Αν υπολογίσουμε ότι ο Δήμος μας έχει 15 δημοτικά σχολεία τότε μιλούμε για 675 οκτάωρα χ 15 = 10.125 οκτάωρα, ήτοι 460 μήνες, δηλαδή 38,35 ολόκληρα χρόνια!!!

Αυτοί οι υπολογισμοί δεν έγιναν, ούτε για να υποδεί­ξουμε τι πρέπει να γίνει, ούτε για να υποκαταστήσουμε τον Υπουργό Οικονομίας ή την Τρόικα, ούτε τον οιονδή­ποτε θεσμικό και μη παράγοντα, ούτε για να λύσουμε το πρόβλημα της Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας της πο­λύπαθης χώρας μας - υπάρχουν αξιότεροι γι' αυτό - ούτε φυσικά έγιναν για να ζητήσουμε το Έλεος των αγαπητών και ως επί των πλείστον άξιων ταγών της δημόσιας εκ­παίδευσης των παιδιών μας. Έγιναν διότι πιστεύουμε ότι οι ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ πρέπει να γίνονται προς όφελος Εκπαιδευτικό, Παιδαγωγικό και Οικονομικό. Γι' αυτό ζητούμε την τροποποίηση του καθηκοντολογίου των διδασκόντων προς το ζήτημα αυτό.

Διατελούμε με τιμή Το ΔΣ του ΣΓΚ του 5ου Δημοτικού Γέρακα.

-------------------------------------------------------------------------------------------

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...