ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: ΚΙΝΗΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ» ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΑΣΟΚ Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: ΚΙΝΗΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ» ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΑΣΟΚ

Written By Παλλήνη Press on Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 | 1:49 π.μ.

048 Μετά το «Δεν πληρώνω» το χαράτσι της ΔΕΗ, στο οποίο συνετάχθησαν και ορισμένοι δημαρχοί του, όπως ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει δράση... Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο των δημάρχων όσο και των πολιτών προχωρά σε πρωτοβουλία προκειμένου να βοηθήσει τους άπορους πολίτες, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Καλλιθέας  Κώστα Ασκούνη, συνεκλήθη το μεσημέρι στην Ιπποκράτους σύσκεψη των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε μεν από την πλειονότητα των δημάρχων ότι δεν μπορούν να προσχωρήσουν στη λογική του «δεν πληρώνω», αλλά -με δεδομένο τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για το πώς θα αντεπεξέλθουν οικονομικά οι αδύναμες οικονομικές ομάδες του πληθυσμού- τονίστηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Εξάλλου, αυτό δηλώνει άμεσα, με γραπτή του ανακοίνωση, και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης: «Το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποτελεί μια πρόσθετη σοβαρή επιβάρυνση στην οποία οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν», σημειώνει και υπογραμμίζει:

«Θέλω όμως να κάνω σαφή τη διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς τους συμπολίτες μας που αληθινά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα επιβάρυνση και σε όσους απλώς προσπαθούν να αποφύγουν μια φορολογική υποχρέωση που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους».

Οι προτάσεις στη σύσκεψη δημάρχων ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξαν ουσιαστικά δύο προτάσεις για το ζήτημα:

Η πρώτη απευθύνεται προς την κυβέρνηση, μέσω της οποίας θα ζητηθεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος να έχουν το δικαίωμα να συνάψουν χαμηλότοκο δάνειο με τράπεζες, για το οποίο θα πληρώνουν ένα μικρό ποσό ως δόση, π.χ., 10-30 ευρώ το μήνα, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το τέλος.

Η πρόταση αυτή αφορά εκείνη στην κατηγορία των πολιτών εκείνων που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να πληρώσουν, αλλά λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν μπορούν. Ο ρόλος του δήμου σε αυτή την περίπτωση θα είναι διαμεσολαβητικός: αντί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να τα πηγαίνει ο ενδιαφερόμενος στην τράπεζα, να τα συγκεντρώνει η δημοτική Αρχή, και αυτή να τα στέλνει στο τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο και θα είναι ο «εγγυητής».

Οι δήμοι δίπλα στον αδύναμο πολίτη

Η δεύτερη πρόταση κινείται στο πνεύμα της βοήθειας για τους πραγματικά άπορους πολίτες. Δεν είναι, άλλωστε, άγνωστο στους δημάρχους πως υπάρχουν πολλοί δημότες τους που, αν και άποροι, έχουν κληθεί να πληρώσουν το χαράτσι, ώστε να μην τους κοπεί το ρεύμα. Και πως οι συγκεκριμένοι κινδυνεύουν άμεσα με την «ποινή», επειδή όντως ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο νόμος, ωστόσο, τους υποχρεώνει να πάνε να πληρώσουν το χαράτσι, και μετά να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην εφορία για να πάρουν πίσω τα χρήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα απαλλάσει από τη διαδικασία "πληρωμή-επιστροφή" τους συγκεκριμένους πολίτες. Παράλληλα ο ρόλος των δήμων θα είναι καταγραφικός· θα αναλάβουν να καταγράφουν οι ίδιοι τους άπορους δημότες ώστε μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΗ να μην προχωρά σε διακοπή του ρεύματος.

Χρηματική ενίσχυση από δήμους

Πέραν αυτού, υπάρχουν και σκέψεις από αρκετούς δημάρχους να τους δοθεί ένα επίδομα 600 ευρώ για να πληρώσουν το χαράτσι, ωστόσο, υπάρχουν ενδοιασμοί πως το θέμα θα κολλήσει στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος δε θα τις εγκρίνει.

Σαράντης: Προαναγγελία ρύθμισης

Τμήμα των παραπάνω ρυθμίσεων προανήγγειλε και ο προέδρος της ΠΕΔΑ στη δήλωσή του: «...Όσον αφορά, λοιπόν, όσους αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, και μόνον αυτούς, προτείνω να υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη από το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ.: Περιβάλλοντος) σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, ώστε σε πρώτη φάση να μην απειληθούν με διακοπή ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια να εξεταστεί τυχόν απαλλαγή ή ελάφρυνση του.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διεκδικήσει και στη συνέχεια να βοηθήσει με πολλούς τρόπους στην υλοποίηση μιας τέτοιας κοινωνικά υπεύθυνης ρύθμισης», λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ανάλογη πρόταση είχαν καταθέσει κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας και νυν επικεφαλής του τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Λάμπρο Μίχο, ενώ σχετική απόφαση οι δήμοι να σταθούν αρωγοί στους πολίτες εν μέσω κρίσης έλαβε την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Τζανακούλης: Δεν προσφέρουν υπηρεσίες οι «Δεν πληρώνω» δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Λάρισας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ Κώστας Τζανακούλης (ΝΔ) ήταν ρητός και κατηγορηματικός για το θέμα, συντασσόμενος ουσιαστικά στο πλευρό των συναδέλφων του τού ΠΑΣΟΚ, όταν κλήθηκε από την aftodioikisi.gr να σχολιάσει το «Δεν πληρώνω το χαράτσι» από ορισμένους δημάρχους:

«Δε θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εμείς. Έκανε ανάλογη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο η πλευρά του ΣΥΝ, αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με την κοινωνική μας πολιτική, όπως, π.χ., τη μείωση των δημοτικών τελών, το κοινωνικό μας παντοπωλείο, τα σισσίτια κ.λπ.».

Ερωτηθείς για το ποια θέση θα πάρει στη ΚΕΔΕ, στην περίπτωση που συζητηθεί το θέμα στο δ.σ. της, όπως έχουν ζητήσει με επιστολή τους οι δήμαρχοι Σαρωνικού, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Νέας Ιωνίας, είπε: «Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση με τέτοιον τρόπο. Δεν προσφέρουμε υπηρεσίες έτσι».

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ

Η επιστολή των τριών δημάρχων

Στην επιστολή τους οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Αργυρούπολης-Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης αναφέρουν:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

»με το παρόν σας ενημερώνουμε για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι δήμοι μας να συμπαρασταθούν ενεργά στους πολίτες που πλήττονται από τα πολλαπλά φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης.

»Για το λόγο αυτό, έχουμε εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνουμε τους δημότες μας με ποιον τρόπο μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

»Επειδή η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη βρει μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως επειδή αποτελεί μια σημαντική βοήθεια που περιμένουν να λάβουν οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρακαλούμε να θέσετε το θέμα στα διοικητικά σας συμβούλια, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα να επεκταθεί η κίνηση αυτή σε όλους τους δήμους της Ελλάδας».

Όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Σαρωνικού, «την επιστολή προσυπογράφουν επίσης ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, και έπονται και άλλοι».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανταπόκριση ήρθε πρώτα εκ μέρους ΠΕΔΑ, η οποία θα εξετάσει το θέμα σε συνεδρίαση του δ.σ. της την επόμενη εβδομάδα.

Επιστολή δημάρχου Σαρωνικού προς ΔΕΗ

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος πρωτοστατεί στο κίνημα των δημάρχων «Δεν πληρώνω», απέστειλε το πρωί επιστολή στη ΔΕΗ, με την οποία ενημερώνει για την ανακοίνωση που έχει εκδώσει προς τους δημότες του και τους ζητεί να μην πληρώσουν το χαράτσι, ενώ απευθυνόμενος στην Επιχείρηση της ζητεί να μην κόβει το ρεύμα. Παράλληλα αναφέρεταισε τυχόν νομοθετική ρύθμιση "μετά την πίεση των ΟΤΑ προς την κυβέρνηση".

«Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην προβείτε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πολίτες που δε θα πληρώσουν το "χαράτσι", από τη στιγμή που θα έχετε εισπράξει το οφειλόμενο προς την υπηρεσία σας ποσό και να περιμένετε τόσο την απόφαση του ΣτΕ (2/12/2011) όσον αφορά στις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του ειδικού τέλους, όσο και μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση που τυχόν προκύψει μετά την  πίεση που θα ασκήσουν -διά των οργάνων τους - οι ΟΤΑ προς την κυβέρνηση», αναφέρει ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή του ο Πέτρος Φιλίππου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ:

Για τη νομική στήριξη που παρέχει στους δημότες ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

Τι λέει το εξώδικο στη ΔΕΗ που έστειλε ο δήμαρχος Περιστερίου για το χαράτσι στα ακίνητα.

Τι είπε στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιλίου για το θέμα.

Για τη στάση του Δήμου Κορυδαλλού στο χαράτσι.

Γιατί προσέφυγε ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στη Δικαιοσύνη για το τέλος στα ακίνητα.

Για το «Δε χρωστάμε-Δεν πληρώνουμε» το χαράτσι από το Δήμο Σαρωνικού.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...