Το Δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλιά Α. Δασκαλάκη & Συνεργάτες μας ενημερώνει: Έκδοση κληρονομητηρίου Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Το Δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλιά Α. Δασκαλάκη & Συνεργάτες μας ενημερώνει: Έκδοση κληρονομητηρίου

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 | 12:53 μ.μ.

 


Η προσκόμιση κληρονομητηρίου ζητείται πολλές φορές από τους κληρονόμους ενός προσώπου, κυρίως από δημόσιες υπηρεσίες ή τράπεζες, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τους πραγματικούς κληρονόμους του. 

Για παράδειγμα μια δημόσια υπηρεσία μπορεί να ζητήσει κληρονομητήριο για να χορηγήσει κάποιο εφάπαξ βοήθημα στους κληρονόμους του αποβιώσαντος συνταξιούχου ή μια τράπεζα για να κλείσει οριστικά έναν λογαριασμό του αποβιώσαντος που είναι μοναδικός δικαιούχος του και να αποδώσει στους κληρονόμους του το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Το κληρονομητήριο είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον Γραμματέα του Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του κληρονομούμενου αφού προηγουμένως έχει εκδοθεί η σχετική Δικαστική Απόφαση που αναγνωρίζει τους κληρονόμους και τα κληρονομικά τους μερίδια και αίρει κάθε αμφισβήτηση σχετική με την ταυτότητά τους (αρ. 1956 επ. Α.Κ.).

Το κληρονομητήριο μπορεί να ζητηθεί μετά από αίτηση ενός ή όλων των κληρονόμων. 


Τα απαιτούμενα έγγραφα είναι:

1) ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ του αποβιώσαντα (σε πρωτότυπο )

2) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΓΓΥΤΕΡΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ (σε πρωτότυπο )

3) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ( από το Ειρηνοδικείο )

4) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (για την περίπτωση της εξ’ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής ) 

5) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η διαδικασία είναι η εξής :

1. κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, υπογεγραμμένη από πληρεξούσιο δικηγόρο, με προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής
2. ανάρτηση της αίτησης στο δικαστικό μέγαρο με ευθύνη της Γραμματείας για δέκα (10) ημέρες. Το δεκαήμερο υπολογίζεται από την επομένη μέρα της κατάθεσης.
3. έκδοση πιστοποιητικών. Τα πιστοποιητικά (πλην της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών) πρέπει να καλύπτουν και την τελευταία ημέρα του δεκαημέρου. Επομένως, δεν τα εκδίδουμε πριν την κατάθεση της αίτησης.
4. κατάθεση εγγράφων ( με προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής)  
Για την αίτηση εκδίδεται διάταξη του Ειρηνοδίκη. Μετά την έκδοση της διάταξης, που μπορεί να καθυστερήσει έναν περίπου μήνα, αναμένουμε είκοσι (20) ημέρες και ακολούθως λαμβάνουμε πιστοποιητικό τελεσιδικίας από το Πρωτοδικείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

Δικηγορικό γραφείο 

Τριανταφυλλιά Α. Δασκαλάκη & Συνεργάτες
Βυζαντίου 11 - Πλατεία Αγίου Τρύφωνα
153 51 Παλλήνη
τηλ: 210 6034700
Email: info@daskalaki-law.gr

 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...