Ο σκύλος μου έχει τρομερή ενέργεια! Πώς τον ηρεμώ; Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Ο σκύλος μου έχει τρομερή ενέργεια! Πώς τον ηρεμώ;

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 | 4:39 μ.μ.

 

Ο σκύλος σας δείχνει υπερδιέγερση όταν φτάνουν επισκέπτες στο σπίτι και συνηθίζει να πηδάει πάνω τους; Στη βόλτα είναι ασυγκράτητα ενθουσιασμένος και δεν σας δίνει καμία σημασία; Κινείται συνεχώς, συμπεριφέρεται απείθαρχα και είναι συνεχώς λαχανιασμένος; Είναι ευερέθιστος σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον; Παρουσιάζει υπερδιέγερση στο παιχνίδι; 

Νομίζετε ότι ο σκύλος σας... ντοπαρίστηκε όταν ήταν μικρός;  Μην ανησυχείτε, είναι απλώς υπερενεργητικός!

Έχει, δηλαδή, πλεονάζουσα ενέργεια, και αυτό συνήθως οφείλεται είτε σε βαρεμάρα, είτε σε έλλειψη ερεθισμάτων, είτε σε έλλειψη άσκησης, είτε είναι στοιχείο χαρακτήρα ή ράτσας.

Βασική προϋπόθεση, για τη διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς, είναι να επαναξιολογήσουμε την σχέση και την αλληλεπίδρασή μας μαζί του.

Η φλυαρία, η δυνατή φωνή, ο εκνευρισμός, η νευρικότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί εκ μέρους μας (τρέξιμο, γρήγορες κινήσεις, πολλές χειρονομίες κτλ), είναι ο καλύτερος τρόπος για να... τρελάνουμε έναν υπερενεργητικό σκύλο!

Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσουμε την διέγερση του σκύλου μας σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα, πρέπει να αυξήσουμε τις στιγμές ηρεμίας τόσο στο σπίτι όσο και στη ψυχολογία μας.

Εάν καταφέρουμε και δώσουμε στον σκύλο μας να καταλάβει ότι η υπερκινητικότητα δεν ανταμείβεται, τότε θα ηρεμήσει πιο γρήγορα και θα μπορούμε να έχουμε την προσοχή του πιο εύκολα.

Οι παρακάτω τεχνικές θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τον σκύλο σας, προτού καταφύγετε εσείς σε... ηρεμιστικά!

1)    Αδιαφορία: Στις περιπτώσεις που ο σκύλος διεκδικεί την προσοχή μας, η καλύτερη λύση είναι να τον αγνοήσουμε. Εάν για παράδειγμα αρχίσουμε να χαϊδεύουμε έναν σκύλο, ο οποίος πηδάει πάνω μας, απλώς τροφοδοτούμε τον ενθουσιασμό του, με αποτέλεσμα να ενισχύουμε την συμπεριφορά που θέλουμε να διορθώσουμε. 
Δείχνοντας αδιαφορία προς τον σκύλο -δηλαδή όχι οπτική επαφή, χάδι, λεκτική επικοινωνία-, η συμπεριφορά του θα αλλάξει τόσο γρήγορα, που θα εκλπαγείτε!

Μόλις ηρεμήσει, επιβραβεύουμε!

2)    Επιφορτίζουμε τον σκύλο με μια δουλειά: Το να του αναθέσουμε να κάνει μια δουλειά και να έχει ένα στόχο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό. Με τον τρόπο αυτό, προσανατολίζουμε την ενέργειά του σε κάτι πιο δημιουργικό. 

Για παράδειγμα, μπορούμε στη βόλτα να του φορέσουμε ένα ειδικό σακίδιο, για να κουβαλάει κάποια πράγματα και έτσι να εστιάζει στο κουβάλημα ή να κρύβουμε διάφορα αντικείμενα/λιχουδιές και να τον προτρέπουμε να τα βρει. 

3)    Άσκηση: Εκτονώνουμε τον σκύλο μας με πολλές βόλτες και παιχνίδι.

4)     Διόρθωση: Κάθε φορά που ο σκύλος παρουσιάζει υπερδιέγερση, τον απομακρύνουμε και τον απομονώνουμε σε ένα κλουβάκι ή ένα χώρο του σπιτιού. Όταν ηρεμήσει, τον απελευθερώνουμε και τον επιβραβεύουμε. Μόλις αρχίσει ξανά την ίδια συμπεριφορά, ακολουθούμε την ίδια διόρθωση.

Μετά από αρκετές επαναλήψεις, ο σκύλος θα καταλάβει πότε μπαίνει σε "τιμωρία" και θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την συμπεριφορά που τον οδηγεί σε απομόνωση.

5)    Βασική εκπαίδευση: Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, ώστε να μειώσουμε την ανυπομονησία του και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί του.

6) Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια: Ο σκυλος μας είναι ο καθρέφτης μας. Εάν εμείς δεν ήμαστε ήρεμοι, πώς περιμένουμε να είναι εκείνος; Εάν είμαστε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, νευρικοί, θα το προδώσουν η γλώσσα του σώματος και η φωνή μας, που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους άμεσα την ενέργεια του σκύλου μας. 

Επίσης, οι φωνές και η επιθετικότητα προς έναν σκύλο με υπερκινητικότητα, οδηγούν σε περαιτέρω διέγερση και έτσι επιτείνουν το πρόβλημα.

Αυτό που πρέπει να προβάλουμε ως κηδεμόνες είναι ηρεμία και αυτοπεποίθηση, κάνοντας αργές κινήσεις και μιλώντας σε χαμηλό και καθησυχαστικό τόνο, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας.

7)    Αρωματοθεραπεία: Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση για τον σκύλο. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά αιθέρια έλαια, τα οποία καταπολεμούν διάφορες φοβίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Λεβάντα, χαμομήλι, περγαμόντο, λεμόνι, γεράνι, τριαντάφυλλο και βασιλικός, είναι μερικά από αυτά. Για την ασφαλή χρήση τους απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. 


πηγή 

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...