Σημαδιακή η ημερομηνία της Τρίτης και 13ης του τρέχοντος μήνα για το δημοτικό συμβούλιο Παλλήνης, αφού η συνεδρίασή του, πέραν της ψήφισης του τεχνικού και επιχειρησιακού προγράμματος, σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου του Δ.Σ., μετά από ένα μόλις χρόνο θητείας.
Όπως ανακοινώθηκε και από τον ίδιο, βασικός λόγος παραίτησης, ήταν η διαφωνία με τον δήμαρχο σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών στην πόλη της Παλλήνης.
Η διαφωνία του σε ένα τόσο βασικό ζήτημα που αφορά την πόλη, οδήγησε τον δήμαρχο, όπως είπε, στο να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ., μιλώντας ότι εφόσον συμφωνούσε με την αύξηση των δημοτικών τελών στην πόλη της Παλλήνης, το 98% των μελών του συνδυασμού της πλειοψηφίας, η διαφωνία του προέδρου θα έφερνε την αποπομπή του ως φυσικό επακόλουθο.
Η άποψη ότι η παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. είναι καθαρά ένα εσωτερικό θέμα της διοικούσας παράταξης τείνει να αποτελέσει την μία όψη του νομίσματος, διότι η άλλη όψη εμπερικλείει και τη δημοκρατική λειτουργία του ίδιου του Σώματος, με την διαφορετική άποψη να καθίσταται απαγορευτική μέσα σε μια παραταξιακή ομάδα και με κίνδυνο η έκφραση μιας διαφορετικής γνώμης να αποτελεί τη γκιλοτίνα της δημοκρατικότητας των μελών του συμβουλίου. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. Παλλήνης που ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία τον προηγούμενο μήνα, λέει ρητά στο άρθρο 10, παράγραφο 2 «Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών».
Άραγε ψηφίζουμε ένα κανονισμό μόνο για να τον ψηφίζουμε ή και να τον εφαρμόζουμε; Η διαφορετική άποψη σε μείζονα θέματα που αφορούν την πόλη, μπορεί να φιμωθεί με μια υποχρεωτική παραίτηση ή ακόμη και με μια διαγραφή δημοτικού συμβούλου; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται ως προς τη δημοκρατική λειτουργία του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού μοντέλου στο δήμο Παλλήνης που εκφράζεται από τον επικεφαλή της και θέτουν σε άλλη βάση τη διαφορετικότητα της άποψης μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων.
Η μη ανοχή στη διαφορετική γνώμη φαίνεται ότι έχει θέση στη ΄΄δημοκρατική΄΄ λειτουργία του δήμου Παλλήνης, αφού οι συγκεκριμένες πρακτικές αφορούν περισσότερο τη λειτουργία κάποιων καθεστώτων, παρά μια εκλεγμένη διοίκηση, που οφείλει να έχει ευήκοα αυτιά και νου προς την άλλη άποψη, που και θα την κάνει καλύτερη, αλλά και πιο δημοκρατική.
*Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης
ΠΗΓΗ: ΕΒΔΟΜΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...