Οι περιφέρειες θα παραχωρήσουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων με ισοκατανομή Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Οι περιφέρειες θα παραχωρήσουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων με ισοκατανομή

Written By Παλλήνη Press on Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 | 11:46 μ.μ.

Ομόφωνη είναι η απόφαση των περιφερειαρχών να παραχωρήσουν χώρους φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, με ισοκατανομή, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών, του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», ήταν ομόφωνη, ωστόσο έθεσαν όρους και προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, η ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστα Αγοραστό, «υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Η πρότασή του ήταν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως είπε στους περιφερειάρχες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απώτερος σκοπός είναι «αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν».

Επίσης, σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 άτομα, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας.

Όσον αφορά το ζήτημα των ΜΚΟ, ο Κώστας Αγοραστός είπε ότι «πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή», καθώς «υπάρχουν πολλά προβλήματα» και «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, όπου δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, είπε ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί, μετά την 31/12/2019, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει βάλει πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να βάζει, ανέφερε και αυτός ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθούν, αλλά «με ψυχραιμία» και «να προστατευθούν οι ταυτότητες των τοπικών κοινωνιών».

Υποστήριξε ότι η Αττική έχει ήδη προσφέρει μεγάλη βοήθεια, με τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και με τη συνδρομή σε είδη στα νησιά, ενώ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να δουν τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και σε μια ακραία δήλωση είπε ότι «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει το πρόβλημα «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».

Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι' αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...