Ποιος φοβάται την Απλή Αναλογική;[Της Μίλια Κόπτη] Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Ποιος φοβάται την Απλή Αναλογική;[Της Μίλια Κόπτη]

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 | 9:25 μ.μ.



Στο Δ. Σ. της Τρίτης έγινε για πρώτη φορά συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για την Τ.Α με το όνομα Κλεισθένης 1,που πρόσφατα κατατέθηκε από τον κ. Σκουρλέτη.

Στο παρελθόν είχαμε κατ επανάληψη ζητήσει να συζητήσουμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μιας και το θέμα ήταν σε διαβούλευση για δύο ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν εισακουστήκαμε.
Τώρα όμως το ζήτησε η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη.

Η ΚΕΔΕ που στο πρώτο της ψήφισμα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά και αρνητικά και χρειάζεται χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση και μετά από μία εβδομάδα σε δεύτερο ψήφισμα το απέρριπτε μετά βδελημίας και ζητούσε από τα Δ. Σ. να ζητήσουν την απόσυρσή του.
Τι άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα; Μήπως άραγε επικράτησαν τα μικροπολιτικά συμφέροντα;

Σίγουρα το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο. Έχει μια σειρά ζητήματα που χρήζουν ουσιαστικής συζήτησης και ίσως και αλλαγών. Επιπλέον χρειάζεται προσθήκες. Έχει όμως και σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων, που ενισχύουν τον ρόλο και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Και φυσικά περιλαμβάνει την μεγάλη τομή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Στο προχθεσινό λοιπόν Δ. Σ. αντί να γίνουν προτάσεις βελτίωσης του Ν. Σ., εξαπολύθηκε από τον Δήμαρχο και μια σειρά συμβούλους, μια εντονότατη επίθεση απέναντι στον Υπουργό και στην κυβέρνηση, που όπως ειπώθηκε θέλουν να διαλύσουν τους δήμους. Τον ίδιο βέβαια Υπουργό του οποίου οι ρυθμίσεις για την Τ. Α. όπως π. χ. το πρόγραμμα Φιλόδημος που παρέχει ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων για έργα και πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές με ανακούφιση και φυσικά ψηφίστηκαν ομόφωνα πριν λίγες μέρες. Την ίδια κυβέρνηση που επαίνεσαν για τα Αναπτυξιακά Συνέδρια και την στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της ανάπτυξης, και η οποία μέσω της Περιφέρειας έδωσε τεράστια στήριξη οικονομική και όχι μόνο στους δήμους και σε αυτήν οφείλονται μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται. Την ίδια κυβέρνηση της οποίας το Υπουργό κ. Φάμελο αποκαλεί "άγιο" ο ίδιος ο δήμαρχος διότι υπέγραψε την αποχέτευση και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα.

Που οφείλεται λοιπόν αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς? Στις ελλείψεις η τα λάθη του Ν. Σ., η σε κομματικές μικροπολιτικές και στον πανικό που έχει δημιουργήσει η προοπτική της εφαρμογής της απλής αναλογικής, του εκλογικού συστήματος που χωρίς προβλήματα χρησιμοποιείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι δήμαρχοι ζητούν πόρους και αρμοδιότητες ώστε να εξευρωπαιστούμε, αλλά στην πλειοψηφία τους λένε όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος διότι όλα αυτά τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση συνήθισαν να ασκούν εξουσία με την σιγουριά του πλειοψηφικού και του απόλυτου ελέγχου των αποφάσεων. Και αυτή η παγιωμένη κατάσταση έθρεψε την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας και ακόμη την διαφθορά και νομικά και οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία είναι σήμερα υπόλογα διάφορα πρόσωπα από τους δήμους, όπως ως γνωστόν συνέβη και στον δικό μας.

Έτσι λοιπόν με τις δικαιολογίες του κινδύνου της ακυβερνησίας και του ότι δεν είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε, αρνούνται την Απλή Αναλογική γιατί τους ξεβολεύει από τις εκλογικές και εξουσιαστικές τους σιγουριές.
Γιατί τους αναγκάζει να αλλάξουν χρόνιες λανθασμένες νοοτροπίες και να επιδιώξουν συνεργασίες, συναινέσεις, συγκλίσεις και συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες. Και αυτό χρειάζεται πάνω από όλα αλλαγή κουλτούρας Κατανοώ βεβαίως τις αγωνίες και τους φόβους κάποιων ανθρώπων, αλλά οι αλλαγές χρειάζονται τόλμη και κάποτε πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ λανθασμένη την απόφαση του Δ. Σ. που πάρθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας αλλά και κάποιων συμβούλων της μειοψηφίας και που στηρίζει την απόσυρση του σχεδίου νόμου, και ζητάει καινούργιο. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για ουσιαστική συζήτηση τώρα και πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος για αυτήν χρόνος και να προχωρήσουμε άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και θα εξυγιάνουν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλιώς πιθανόν τα πράγματα θα παραπεμφθούν και πάλι στις καλένδες και αυτό θα εξυπηρετήσει μόνο αυτούς που μάχονται την πρόοδο, δηλαδή το κατεστημένο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...