Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη (βίντεο) - Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη (βίντεο)

Written By Pallini Press on Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 | 3:20 μ.μ.Η 18η Μαΐου, λοιπόν, αποτελεί κάθε χρόνο μια ιδιαίτερη γιορτή του πολιτισμού καθώς, είναι η μέρα που σε όλο τον κόσμο τα Μουσεία έχουν την τιμητική τους.
Αυτή την ημέρα, πριν δέκα χρόνια, στις 18 Μαΐου του 2007, άνοιξε τις πύλες του, το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην Παλλήνη Αττικής. Στους χώρους του παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του και εφεξής, μέσω της εξέλιξης του συστήματος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας της χώρα μας.
Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, συγκεντρώνει και εμπλουτίζει, διαφυλάττει και εκθέτει στο κοινό πυροσβεστικές συλλογές, κειμήλια, αντικείμενα ιστορικής αξίας, καθώς και συγγράμματα σχετικά με την πυροσβεστική ιστορία αλλά και γενικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος. Παλαιά πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ιππήλατες πυροσβεστικές χειραντλίες, πυροσβεστικές μοτοσυκλέτες, πυροσβεστικές στολές κ.α) κοσμούν τον εξωτερικό χώρο και τις αίθουσες του μουσείου, ενώ εκτίθενται φωτογραφίες με πυροσβεστική δράση, φωτογραφίες παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και εικαστικές δημιουργίες των μικρών επισκεπτών του Μουσείου. Διαθέτει Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη και διατηρεί ειδικό Ιστορικό Πυροσβεστικό Αρχείο, όπου φυλασσονται τα αρχεία εγγράφων, ήχου και εικόνας.
Ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε το Μουσείο, από την ίδρυσή του, πέρα από την προβολή της ιστορίας προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στο ευρύ κοινό, ήταν η ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Από την ημέρα λειτουργίας του Μουσείου μέχρι και σήμερα, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών και κυρίως μαθητών σχολείων, οι οποίοι εκφράζονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την μοναδικότητα, τον πλούτο των εκθεμάτων και την ποιότητα της ξενάγησης, τα οποία και καταγράφουν στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου.
Ετσι, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες επισκέψεις σχολικών μονάδων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, φέρνοντας χιλιάδες νέα παιδιά σε επαφή με το πυροσβεστικό επάγγελμα, δίνοντάς τους παράλληλα βασικές γνώσεις πρόληψης σε ζητήματα πυρκαγιών και ατυχημάτων, στα πλαίσια δράσης του Π.Σ.
Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα της στατιστικής των οργανωμένων επισκέψεων μαθητών στο Μουσείο την δεκαετία που πέρασε:
2007-2008, 2120 μαθητές
2008-2009, 3363 μαθητές
2009-2010, 4241 μαθητές
2010-2011, 3343 μαθητές
2011 -2012, 5067 μαθητές
2012-2013, 7052 μαθητές
2013-2014, 5817 μαθητές
2014-2015, 6706 μαθητές
2015-2016, 5735 μαθητές
2016- μέχρι τα μέσα Μαΐου, 5802 μαθητές. Να σημειωθεί ότι στα στατιστικά δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις από ιδιώτες.
Παράλληλα, στα πλαίσια της αποστολής και της δράσης του, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, προχώρησε σε ψηφιακή ανάπτυξη ανάδειξης των αρχείων του, με σκοπό τη διαφύλαξη, προβολή και προώθηση του ιστορικού αρχείου του Μουσείου, μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχείου αυτού. Το αρχειακό αυτό υλικό περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων, εγγράφων, ενημερωτικών φυλλαδίων, φωτογραφιών και περιοδικών πυροσβεστικού περιεχομένου, μέρος του οποίου, ταξινομημένο σε κατηγορίες και με συνεχή ενημέρωση, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος http://www.fireservice.gr/archive
Με αφορμή την επέτειο της πρώτης δεκαετίας από την ίδρυση του Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος, επαναλειτουργεί το Πωλητήριο του Μουσείου, με επετειακά και αναμνηστικά είδη πυροσβεστικού ενδιαφέροντος καθώς και αντικείμενα για τους μικρούς επισκέπτες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι, τα πωλητήρια «δένουν» τους επισκέπτες με τα μουσεία, πόσο μάλλον το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό και για όσους συναδέλφους επιθυμούν να το επισκεφτούν, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο.
Πυροσβεστικό Μουσείο
Ν. Μίληση και Λεωφ. Μαραθώνος (έξοδος 15 Αττικής Οδού)
Τ.Κ. 153 51 , Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής
Τηλ: + 30 210 6663801, fax: + 30 210 6663827

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...