Ας πούμε όλοι όχι στο ντόπινγκ (Γράφει η Κατερίνα Στεφανίδη) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Ας πούμε όλοι όχι στο ντόπινγκ (Γράφει η Κατερίνα Στεφανίδη)

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 | 10:55 μ.μ.

 

 

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το ντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα.

της Κατερίνας Στεφανίδη

δευτεραθλήτριας Ευρώπης, επί κοντώ
Από τα επαγγελματικά αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κτλ (όπου η συγκάλυψη είναι σκανδαλώδης ένεκα χορού δισεκατομμυρίων) έως τα ερασιτεχνικά στίβο, κολύμβηση, ποδηλασία ακόμα και τοξοβολία (όπου συνήθως η συγκάλυψη γίνεται σε κρατικό επίπεδο για ευνόητους εθνικιστικούς-πατριωτικούς λόγους πρόσφατο παράδειγμα Ρωσίας) υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν κρούσματα φαρμακοδιέγερσης. Ναι, είναι αλήθεια ότι μέσα στην φύση του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων είναι να αναζητεί τρόπους παράνομους και μη για να βελτιώσει την απόδοση του (ο Αριστοτέλης, τον 4ο π.Χ. αιώνα, περιγράφει την παραμόρφωση του προσώπου των αθλητών, που μοιάζουν πλέον με ζώα, λόγω της ειδικής δίαιτας στην οποία υποβάλλονται για αύξηση της μυϊκής τους μάζας). Ο σχολιασμός θυμίζει σημερινά πρόσωπα και σωματότυπους κυρίως θα έλεγα γυναικών στις οποίες το μυικό τους σύστημα θα ζήλευε και ο πιο γυμνασμένος άνδρας (φτάσαμε σε σημείο να υποβάλλονται σε τεστ φύλλου γυναίκες).
Ναι, είναι αλήθεια και όλοι το ξέρουμε ότι υπάρχουν παρά πολλοί αθλητές που στον βωμό του όποιου εφήμερου πλουτισμου και εύκολης διάκρισης κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κάποιοι απ αυτούς (ένα μικρό ποσοστό) θα «πιαστούν» ντοπέ σχετικά σύντομα άλλοι θα «πιαστούν μετά από 10 χρόνια και κάποιοι δυστυχώς ποτέ.

Ναι, είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ η νέα μέθοδος της wada να κρατάει τα δείγματα αθλητών έως και δέκα έτη (βιολογικό διαβατήριο).

Επειδή η κοινή γνώμη δε γνωρίζει, καλό θα ήταν να μάθει ότι τα εργαστήρια που παράγουν τις απαγορευμένες ουσίες (συνήθως ιδιώτες παράδειγμα σκανδάλου balco στην Αμερική) είναι πολύ μα παρά πολύ πιο μπροστά από τα εργαστήρια που «κυνηγάνε» το ντόπινγκ (WADA). Πάνω σ αυτή την λογική η WADA κρατάει τα δείγματα για έως και δέκα χρόνια με την ελπίδα ότι θα φτάσει επιστημονικά στο επιθυμητό επίπεδο που θα έπρεπε να έχει στο παρελθόν. Με απλά λόγια βρίσκονται αθλητές ντοπέ που έκαναν χρήση πριν 10 χρόνια γιατί τα τότε εργαλεία ανίχνευσης της εποχής ήταν πολύ πίσω.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Πως καταπολεμάς το ντόπινγκ; Κατά την γνώμη μου ένας τρόπος υπάρχει. Αλλαγή νοοτροπίας με ενημέρωση από πολύ μικρή ηλικία. Είναι σημαντικό από πολύ μικρό ένα παιδί να μάθει όχι μόνο τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και να έχει την παιδεία και την μόρφωση που θα το προστατεύσουν και θα το οπλίσουν να πάρει τις σωστές αποφάσεις μπροστά στις όποιες σειρήνες. Κρούσματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα (είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση). Σκοπός μας είναι όσο το δυνατόν η εξάλειψη τους δια μέσου της κουλτούρας, της παιδείας, της μόρφωσης και της εξύψωσης του πνεύματος.

Ας πούμε λοιπόν όλοι όχι στο ντόπινγκ. Απο την πρώτη εφημερίδα (που δε θα σπεύσει για ευνόητους εθνοπατριωτικούς λόγους να χαϊδέψει τα αυτιά του κάθε αθλητή που πιάστηκε ντοπέ) έως τον τελευταίο ερασιτέχνη χομπίστα που κάνει το κέφι του. Ας σταματήσει να καλλιεργείται η μιζέρια τύπου «μόνο εμάς κυνηγάνε» και ας κοιτάξουμε να βελτίωσουμε τα του οίκου μας. Ας λειτουργήσει επιτέλους στην Ελλάδα το ΕΣΚΑΝ, έτσι όπως διεθνώς ορίζεται ότι πρέπει να λειτουργεί, χωρίς να υπάρχει ο φόβος (εξαιτίας της ανύπαρκτης λειτουργίας του) να υποβληθούμε από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Υ.Γ.
1) Είναι τραγικό και λυπηρό για έναν μεγάλο αθλητή να μη γευτεί την δόξα του βάθρου σε μια μεγάλη διοργανωση πριν 5-10 χρόνια (γιατί κάποιος είχε τα μέσα, τον τροπο και τους κορόιδευε όλους) και να του απονέμεται το μετάλλιο 10 χρόνια μετά σε ένα ψυχρό γραφείο παρουσία ενός φωτογράφου και ενός υπαλλήλου.

2) Είναι τραγικό να καλείται ο κάθε πριν δέκα χρόνια αθλητής- ίνδαλμα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με μια συνήθως παιδιάστικη φθηνή δικαιολογία ή να αρνείται τα γεγονότα.

3) Είναι γνωστό στους ειδικούς της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας ότι πρωταθλητής δεν γίνεται κάποιος ξαφνικά στα 25 του χωρίς να έχει υπάρξει πρωταθλητής παγκοσμίου επιπέδου στις μικρές κατηγορίες. Ας αναρωτηθούν κάποιοι για τις φωτοβολίδες μιας χρήσης…

4) Είναι λυπηρό να υπάρχουν διεθνώς τεράστια ταλέντα αθλητές (καθαροί) που εξαιτίας κάποιων (ανήθικων συναθλητών τους) να μπαίνουν και αυτοί όλοι μαζί στο ίδιο καλάθι της αμφισβήτησης από την κοινή γνώμη.

5) Κουραστήκαμε με τα σκωτσέζικα ντους από την δόξα στην αποκαθήλωση του κάθε Ολυμπιονίκη προκαλώντας στο κοινό ανάμεικτα συναισθήματα από υπερηφάνεια σε ντροπή και απαξίωση.


πηγή

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...