Νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις με αυστηρά κριτήρια - Οι δύο αλλαγές - Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις με αυστηρά κριτήρια - Οι δύο αλλαγές

Written By Pallini Press on Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015 | 2:21 μ.μ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ρύθμιση των 100...
δόσεων στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στη ρύθμιση από την τρόικα, θα οδηγήσουν τελικώς σε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των οφειλετών που θα παραμείνουν… εντός ρύθμισης.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν σε περίπου 800.000 οφειλέτες τις δόσεις που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα στην εφορία προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμια της λεγόμενης «ρύθμισης των 100 δόσεων».


Η δόση αυτή, θα είναι αισθητά αυξημένη –ακόμη και πάνω από 30%- ενώ η επίπτωση θα φανεί για πρώτη φορά στο τέλος του μήνα.


Δύο είναι οι βασικές αλλαγές. Η πρώτη έχει ήδη γίνει γνωστή ενώ τη δεύτερη την …μαγειρεύουν ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση. Η πρώτη αλλαγή είναι η αύξηση του επιτοκίου.


Όπως προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων των οφειλετών, την αύξηση του επιτοκίου θα την υποστούν σχεδόν όλοι οι οφειλέτες. Ο λόγος; Οι μικροοφειλέτες που χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ ο καθένας, σήμερα δεν τοκίζονται καθόλου. Για να εξακολουθήσουν να μην τοκίζονται θα πρέπει το χρέος τους, να είναι το πολύ το μισό σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημά τους. Δηλαδή, αν οφείλουν 3000 ευρώ, το δηλωθέν εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από 6000 ευρώ. Ελάχιστοι εμφανίζονται πληρούν αυτό το κριτήριο κάτι που σημαίνει ότι εκεί που σήμερα τοκίζονται με μηδενικό επιτόκιο, θα βρεθούν να πληρώνουν και τόκο λίγο υψηλότερο από 5%.


Για τη δεύτερη αλλαγή, το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος. Η αλλαγή αυτή ορίζει ότι μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί κριτήρια βάσει των οποίων θα καθορίζονται εκ νέου οι δόσεις που θα έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης για να εξοφλήσει την οφειλή του. Αν λοιπόν έχει επιλέξει ο ίδιος να πληρώνει σε 100 δόσεις αλλά από το κριτήριο που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών προκύψει ότι οι δόσεις θα πρέπει να μειωθούν σε 72 ή 84, τότε το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα ο οφειλέτης θα αυξηθεί αισθητά. Ως προς το κριτήριο δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι τελικός μια «φόρμουλα» όπου θα συναρτά το ύψος της οφειλής αλλά και της μηνιαίας δόσης σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα. (σ.σ δηλαδή μελετάται η δόση μετά την αναπροσαρμογή του αριθμού των δόσεων να μην ξεπερνά ένα επίπεδο του εισοδήματος).


Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη ο συνδυασμός των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Αν ο οφειλέτης που χρωστάει 5000 ευρώ ζήτησε να πληρώσει σε 96 δόσεις (οκτώ χρόνια) τότε σήμερα πληρώνει 52,34 ευρώ τον μήνα στην εφορία.


Αν σε αυτόν τον οφειλέτη επιβληθεί επιτόκιο 5% και μειωθεί ο αριθμός των δόσεων στις 72, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 80,8 ευρώ. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 340 ευρώ


Πηγή

 

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...