Το Eurogroup ενέκρινε δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Το Eurogroup ενέκρινε δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 | 1:23 μ.μ.

PALLINIPRESS

Πληροφορίες θέλουν το Eurogroup να αποφάσισε τη χορήγηση στην Ελλάδα του δανείου - γέφυρα των 7 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Oi πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενεργοποιείται η πρόταση της Κομισιόν για δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού EFSM

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα για να πληρωθούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έχει έναν και μόνο όρο: η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης -- μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα ή και αύριο.

Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.

Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ αύξηση του ELA τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση το μεσημέρι.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες που παραμένει «παγωμένος» στα 88,6 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση του Eurogroup για την έγκριση του δανείου – γέφυρα, ύστερα από την υπερψήφιση της συμφωνίας στη βουλή εν μέσω διαφωνιών.

Η παροχή ρευστότητας θα κρίνει εν πολλοίς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...