Να μη γίνει Mall στο Κτήμα Καμπά (Γράφει ο Δημήτρης Παρθένης) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Να μη γίνει Mall στο Κτήμα Καμπά (Γράφει ο Δημήτρης Παρθένης)

Written By Παλλήνη Press on Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 | 4:06 μ.μ.

 

 

 

Του Δημήτρη ΠΑΡΘΕΝΗ*


Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα
κι έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο
(το έγκλημα επαναλαμβάνεται...)

Η αλόγιστη ανάπτυξη που οδήγησε σε καταστροφή την ιερή Αττική Γη είναι λίγο - πολύ γνωστή. Μετά την καταστροφή του Θριασίου Πεδίου, η ψευτοανάπτυξη χτύπησε αλύπητα τον αμπελώνα της Μεσόγειας πεδιάδας: Tο γερμανικό αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός του Μπόμπολα, το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα. Μολαταύτα έμεινε ένα κομμάτι γης -που είχε γίνει αμπελώνας από τον Καμπά το 1875- ίσως για να μπορούμε να νιώθουμε πως η καταστροφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ίσως, για τους πιο ρομαντικούς, για να μπορούμε να ελπίζουμε πως και τα αμπέλια θα μπορούσαν να υπάρξουν ξανά. Δυστυχώς όμως τα θηρία δεν χόρτασαν και φιλοδοξούν να χτίσουν κι άλλο. Αφού προέκυψαν κτήτορες και του Κτήματος Καμπά, ετοιμάζονται να φτιάξουν ένα νέο γιγάντιο εμπορικό κέντρο.
Τι πιο λογικό, αναρωτιέται κανείς, άλλωστε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ανεβαίνει ραγδαία, η πρωτογενής παραγωγή -που θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα- πάει καλά, η μεσαία τάξη των επαγγελματοβιοτεχνών εμπόρων είναι παρασιτική, δεν μας χρειάζεται... Πρέπει να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα The Mall Attica, γιατί όχι; Για να δούμε, όμως, πώς συντελείται το έγκλημα.
Το 1998, «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης» επιβάλλει στον Δήμο Παλλήνης, στη διαδικασία αναθεώρησης ΓΠΣ, την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Κάντζα. Τότε συντασσόμενος ο δήμαρχος Παλλήνης Σπ. Κωνσταντάς υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ τελικώς ενέκρινε το 1999. Ευτυχώς το ΣτΕ ματαίωσε την ενέργεια.
Το 2003 η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου αλλάζει τη χρήση γης στον Καμπά και από γεωργική γη για πρώτη φορά γίνεται ζώνη όπου μπορούν να ανεγερθούν γραφεία, βιοτεχνίες - βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας κ.ά., συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ περίπου.
Το 2005 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς χωροθετεί Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) και έτσι δίνεται η περιοχή για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα (kathimerini.gr, του Γιώργου Λιαλιού) - (Απόφ. ΠΕΧΩΔΕ, 15.12.2005).

Η περιβαλλοντολογική μελέτη κ.ά., αφού αναφέρει με πιστότητα φυτολογικού - ζωολογικού εγχειριδίου τα της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και ενώ η ίδια επισημαίνει πως «η επέκταση της εντός και της εκτός σχεδίου δόμησης και οι συνεχείς αλλαγές στις χρήσεις γης κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια είχαν αποφασιστικής σημασίας επιπτώσεις στη βλάστηση της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, που περιορίστηκε ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη κατασκευή της Αττικής Οδού και του αεροδρομίου 'Ελευθέριος Βενιζέλος' στα Σπάτα", καταλήγει σε "εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα", όπως:
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχεδίου όλες οι επεμβάσεις θα γίνουν μέσα σε χέρσες εκτάσεις που παρουσιάζουν ελάχιστο οικολογικό ενδιαφέρον. Εφόσον -όπως εκτιμάται πως θα γίνει- θα αποφευχθεί οποιαδήποτε διατάραξη (αποθέσεις άχρηστων υλικών του εργοταξίου κ.λπ.) στο ρέμα Λεονταρίου, δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα...
Επιπλέον καταλήγουν πως οι επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον προσδιορίζονται από το γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί οργανωμένη ανάπτυξη σημαντικής κλίμακας και υψηλής ποιότητας που εμπλουτίζει από αρχιτεκτονικής απόψεως μια μεγάλη, ευρύτερη ζώνη και μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής (στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μελετητές Δημήτρης Αργυρόπουλος και Συνεργάτες, Νίκος Γιαννάκης και Συνεργάτες, Δημήτρης Οικονόμου και Συνεργάτες της ΠΟΑΠΔ του τριτογενούς τομέα στην Κάντζα, Νοέμβριος 2006).
Το 2007 η Νομαρχία Ανατ. Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά κρίνοντας δυσθεώρητες τις επιπτώσεις της επένδυσης στα Μεσόγεια, ωστόσο ο δήμαρχος Παλλήνης Σπ. Κωνσταντάς ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία REDS (θυγατρική του ΑΚΤΩΡ) (kathimerini.gr, του Γιώργου Λιαλιού).
Το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κατατέθηκε στο ΣτΕ επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη (πράσινη ανάπτυξη κ.λπ.), ενώ θετικά είχαν γνωμοδοτήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και ο Δήμος Παλλήνης. Το ΣτΕ με το υπ' αριθμόν 185/2011 πρακτικό υπογραμμίζει τις παρεκκλίσεις από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου όσον αφορά τον συντελεστή δόμησης και τη μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια της ΠΟΑΠΔ (προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,6 έναντι του 0,4), αλλά και διαφορετικές χρήσεις γης... Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε πως, από τη στιγμή που είναι περιορισμένες οι αποκλίσεις του Π.Δ. σε σχέση με τις ρυθμίσεις της ΖΟΕ, δίνει την έγκριση, επισημαίνοντας, όμως, ότι το σχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολο των διατάξεών του, ώστε, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, να γίνει σχετική διευκρίνιση με κατάλληλη συμπλήρωση.
Προσθέτει, τέλος, πως χρειάζεται να εξεταστεί αν πρέπει να περιληφθεί ρητή ρύθμιση για την οριοθέτηση του ρέματος Παναγίτσα, ενώ ορίζει, προκειμένου να καταστεί πλήρης και σαφής η διάταξη με την οποία ορίζεται, ότι "ύστερα από δέκα χρόνια να επανεξεταστεί η ισχύς της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων" http://taxalia.blogspot.gr/2011/08/mall.html.
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Παλλήνης Ζούτσος από το 2011 αδρανεί ένοχα και επιπρόσθετα επιτρέπει με σωρεία εύστοχων αστοχιών να δεσμεύσει η REDS ακόμη και τα ταμειακά του διαθέσιμα και τώρα πλέον ολοφυρόμενος αναζητεί συμπαραστάτες.
Τα bold παρουσιάζουν τους πολιτικούς ενόχους της ολοκλήρωσης της καταστροφής ενός από τους ομορφότερους και παλαιότερους αμπελώνες της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά δε τον «ΑΚΤΩΡ» τα σχόλια περιττεύουν...
Η Αριστερά, με καθαρότητα και σαφήνεια, έχει ταχθεί από την αρχή εναντίον των εμπορικών κέντρων για οικονομικούς (καταστροφή της μικρής - μεσαίας επιχείρησης), περιβαλλοντικούς (τσιμεντοποίηση μεγάλων αδόμητων εκτάσεων στην Αττική που ασφυκτιά) και κοινωνικούς λόγους (μοντέλο ψυχαγωγίας και εμπορικών συναλλαγών ξένο με την ελληνική κουλτούρα). (Απόφαση Συνασπισμού της Αριστεράς, 2005).
Τώρα πλέον βρισκόμαστε σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό την Αριστερά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στέλεχος του οικολογικού κινήματος, μας κάνει να ελπίζουμε πως δεν θα θρηνήσουμε ολοκληρωτικά και "την άλλη Περσεφόνη της Αττικής γης».
Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

* Ο Δημήτρης Παρθένης είναι αγγειοχειρουργός (M.D., M.Sc., Ph.D.), μέλος της δημοτικής παράταξης Γέρακα - Παλλήνης «Παρέμβαση για έναν άλλο δήμο».

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...