Το Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης τιμά και στηρίζει τις αγωνίστριες και αγωνιστές του Κομπάνι (Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Κομπάνι και την αποστολή της μεγαλύτερης σε όγκο ανθρωπιστικής βοήθειας) Α’ Μέρος Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Το Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης τιμά και στηρίζει τις αγωνίστριες και αγωνιστές του Κομπάνι (Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Κομπάνι και την αποστολή της μεγαλύτερης σε όγκο ανθρωπιστικής βοήθειας) Α’ Μέρος

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 | 9:32 μ.μ.

H αλληλεγγύη κρατά στη ζωή το Κομπάνι

Ανθρωπιστική αποστολή είκοσι τρείς με είκοσι επτά Φλεβάρη 2015                               

 Από τη Ζέλα Φυκούρα

23/10/2015 αναχώρηση.

Ταξιδεύουμε μέσω Κωνσταντινούπολης για τη Σανλιούρφα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Soruc η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το Κομπάνι .Το Κομπάνι είναι η μαρτυρική περιοχή της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, που οι κάτοικοι της κατάφεραν, μόνο αυτοί, να σταματήσουν την προέλαση των φανατικών στρατιωτών του Ισλαμικού Μετώπου-ISIS-. Έχει μεγάλη σημασία ότι ισότιμο βάρος της αντίστασης σήκωσαν οι γυναίκες του Κομπάνι που κέρδισαν με την γενναιότητα τους τον σεβασμό όλων μας και προκάλεσαν ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στον αγώνα τους .

Είμαστε μια αποστολή 23 μελών που συνοδεύει την μεγαλύτερη σε όγκο ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε για αντίστοιχο σκοπό στην Ελλάδα με 13 τόνους τροφίμων μακράς διαρκείας, 124 κούτες φαρμάκων, 1.400 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής και 1.000 καινούριες κουβέρτες για τους πρόσφυγες.

Στην αποστολή μας συμμετέχουν 6 δημοσιογράφοι, οπερατέρ και φωτογράφος, εκπρόσωποι των φορέων που υποστήριξαν τη καμπάνια αλληλεγγύης από την Αλληλεγγύη για όλους ,το ΚΕΘΕΑ, το ραδιοσταθμό το Κόκκινο, τα Μητροπολιτικά Ιατρεία και Φαρμακεία ,τον Δήμο Χαλανδρίου και αλληλέγγυοι που δούλεψαν για την καμπάνια .

Είμαι κι εγώ μία απ αυτούς, μιας και το Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη ,στο οποίο είμαι μέλος, συμμετείχε σε δύο αποστολές βοήθειας στο Κομπάνι. Οργάνωσε Νοέμβριο- Δεκέμβριο μία μεγάλη αποστολή ρούχων και σκεπασμάτων ,η οποία πήγε στους πρόσφυγες μέσω του Πολιτιστικού Κέντρου των Κούρδων , και συμμετείχε και στην παραπάνω καμπάνια συγκεντρώνοντας 18 κούτες φάρμακα και παιδικές τροφές .Οφείλω να αναφέρω τη μεγάλη αυθόρμητη συνδρομή του κόσμου της Παλλήνης στις προσπάθειες μας.

Magical Snap - 2015.03.10 20.42 - 001

στη φωτογραφία το banner που μεταφέρθηκε στο Kobani και γράφει στα Κουρδικά "Το Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης τιμά και στηρίζει τις αγωνίστριες και αγωνιστές του Κομπάνι"

 

Αξίζει να σημειώσω ότι ταξιδεύουμε στη χώρα των Κούρδων .Φτωχότερες οι πόλεις ,τα χωριά αλλά η γη όμορφη .Απλώνεται από το Ερζερούμ το Κάρς και τη Βάν στην Τουρκία, το Μαχαμπάντ και το Σαναντάζ στο Ιράν, τη Σουλειμανίγια και το Ερμπίλ στο Ιράκ, έως την Αίν αλ Αράμπ, την Αμούντα και την Αφρίν στην Συρία. το Μαρντίν ,την Ούρφα και το Ντιγιαρμπακίρ ξανά στην Τουρκία και φθάνει έως κοντά τη Μεσόγειο. Μυθικές περιοχές που γνώρισαν όλες τις μεγάλες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας μα και των αποικιοκρατών, που τις διέσχιζαν οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι του μεταξιού, των μπαχαρικών, των δούλων και σήμερα οι μεγάλοι αγωγοί του πετρελαίου και τα μονοπάτια απελπισίας των μεταναστών, που εξακολουθούν να αποτελούν την μεγάλη πρόκληση λόγω του πλούσιου υπεδάφους, των μεγάλων υδάτινων όγκων του Τίγρη και του Ευφράτη και της εξαιρετικής γεωγραφικής θέσης τους. Είναι μια περιοχή που ξεκαθαρίστηκε τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα με βιαιότητα από τους πληθυσμούς των Αρμενίων ,Ελλήνων ,Σύριων, Εβραίων που ζούσαν εκεί .

Magical Snap - 2015.03.10 20.44 - 002

κλικ στη φωτό για μεγέθυνση

Σήμερα περίπου τριάντα επτά εκατομμ.Κούρδοι ζουν εδώ παρόλο που πολλοί έχουν μεταναστεύσει .Στην Τουρκία που αριθμεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό των 20 εκατ. Κούρδων,  εκπροσωπούνται με 80 βουλευτές στην Τουρκική Βουλή και πολιτικά από «Το κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία -BDP» ,που πρόσκειται στο PKK. Το PKK το κόμα που έχει αρχηγό τον ιδρύθηκε το 1978 από φοιτητές .Μετά το πραξικόπημα του 1980 άρχισε τον ένοπλο αγώνα .Υποστηρίχθηκε από τη Δαμασκό και δημιούργησε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην κοιλάδα της Μπεκάα στο Λίβανο. Το 1998 όταν η Συρία απειλήθηκε με πόλεμο από την Τουρκία έκλεισε τις βάσεις του PKK και απέλασε τον ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αναζήτησε μάταια καταφύγιο και στην Ελλάδα και τελικά συνελήφθει στην Κένυα το 1999.Ολα τα κράτη της περιοχής εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό κατά των μαχητών του PKK που αποσύρθηκαν στα όρη Καντίλ ,στο βορειανατολικό Ιράκ .
Το 2011 μετά τις αραβικές εξεγέρσεις η κατάσταση άλλαξε θετικά .Οι ελπίδες για μεγαλύτερη αυτονομία ή για συγκρότηση σε κράτος του συνόλου των Κούρδων που ζουν σε Τουρκία -Ιράκ -Ιράν -Συρία ζωντάνεψαν .Ήδη από το 2005 μετά την καθαίρεση του Σαντάμ στο Ιράκ είχε δημιουργηθεί η αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, που διεκδικεί τα πετρέλαια του Κιρκούκ .
Στη Συρία, το κενό εξουσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ασαντ, έδωσε τη δυνατότητα της δημιουργίας ενός ημιαυτόνομου κράτους για τους Κούρδους ,στις περιοχές της Rοzava στην οποία ανήκει και το Κομπάνι. Η Αμερική παρουσιάζεται να «υποστηρίζει» τις δραστηριότητες και τις αντιστάσεις των Κούρδων. Στην Τουρκία από το 2013 υπάρχει η συμφωνία Ερντογάν -Οτσαλάν για τερματισμό του ένοπλου αγώνα η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα καλώντας εκ νέου τους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους. Το κόμμα στο οποίο συμμετέχουν οι Κούρδοι, το HPD το «Δημοκρατικό κόμμα του Λαού» ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα  που εκπροσωπεί Τούρκους, Κούρδους, κι όλους του λαούς της Τουρκίας που παλεύουν απέναντι στον διχασμό και στον φονταμενταλισμό με σκοπό την ελευθερία, την ισότητα, και την δημοκρατία, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ποσοστό του 10% προκειμένου να καταφέρει να περάσει το όριο και να έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση στην Τουρκική Βουλή στις εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2015.Για την ώρα απ ότι φαίνεται, η πρόταση του Οτσαλάν που έχει ισχυρή επιρροή και στoυς Κούρδους της  Συρίας-παντού υπήρχαν φωτογραφίες του και σε αυτόν αναφέρονταν όλοι-, παραμένει κοινοβουλευτική για την Τουρκία, προωθώντας μια λύση ομοσπονδίας με αυτόνομα καντόνια για τη Συρία και μη υιοθετώντας την πολιτική διαμελισμού της και τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών ακόμα κι αν ένα απο αυτά θα είναι κουρδικό .
Όμως σε αυτή τη θερμή περιοχή οι ενδείξεις δεν επαρκούν , οι συμφωνίες δεν διαρκούν, τα χέρια εξακολουθούν να κρατούν όπλα και η δυνατότητα να παίξουν το δικό τους ανεξάρτητο ρόλο εξακολουθεί να φλογίζει το λόγο και τις καρδιές των Κούρδων του ευρύτερου Κουρδιστάν.

Magical Snap - 2015.03.10 20.46 - 003

κλικ στη φωτό για μεγέθυνση

24-25 /2/2015  Soruc

Συνάντηση στο Πολιτιστικό κέντρο Αμάρα με την σκιώδη κυβέρνηση από το Κομπάνι , υπεύθυνη για τα ζητήματα που προκύπτουν με τους πρόσφυγες. «Μας καλωσορίζουν από τη χώρα μας μέχρι εκεί, για όλο το μεγάλο δρόμο που κάναμε. Μας καλωσορίζουν στο κεφάλι τους στα μάτια τους στην καρδιά τους. Μας ευχαριστούν». Θα ήθελαν να μας υποδεχτούν στο ελεύθερο Κομπάνι.

unnamed

​ Η Φαουζία Αμπντί μας λέει «Είχαμε δώσει όρκο στο λαό μας ότι θα αντισταθούμε και τώρα δίνουμε όρκο ότι θα το ξαναχτίσουμε» Ξέρουμε την Ελλάδα και την ιστορία της .Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η σύνδεση ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Όπως πιστεύουμε ότι το Κομπάνι θα γίνει το κλειδί για τη λύση του ρατσισμού στη Μέση Ανατολή.

Στο Κομπάνι οικοδομούμαι μια κοινωνία που ενώνει όλες τις εθνότητες, όλες τις θρησκείες .Που καταργεί τη διάκριση των φύλων. Στην περιοχή μας έχουν θεσπιστεί νόμοι οι οποίοι εξασφαλίζουν την πλήρη αναγνώριση και σεβασμό στη θέση της γυναίκας η οποία συμμετείχε με ποσοστό 40% σε όλα τα όργανα και κέντρα λήψης αποφάσεων. Χωρίσαμε το Κομπάνι που έχει 400 χωριά σε 13 περιοχές. Κάθε περιοχή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της γης, για την οικονομική ανάπτυξη σε οικολογική κατεύθυνση, για την δίκαιη λειτουργία της κοινωνίας. Από κάθε μία από τις περιοχές εκλέγονται αντιπρόσωποι και το σύνολο των αντιπροσώπων αποτελεί το Νομοθετικό συμβούλιο του Κομπάνι .Στόχος η προστασία της κοινωνίας από την εκτελεστική εξουσία. Σε αυτό το σύστημα υπάρχουν δύο βασικοί παράμετροι. Η γυναίκα, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει κοινωνία και η οικολογία, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχουμε όλοι .Αν η γυναίκα δεν είναι ελεύθερη τότε και η κοινωνία δεν θα είναι ελεύθερη.

unnamed1

Αυτές τις αρχές υπερασπίστηκαν οι γυναίκες με τα όπλα τους στο Κομπάνι. Γι αυτές θυσιάστηκε η πρώτη γυναίκα από τους 500 μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τη σωτηρία του λαού και του τόπου τους. Το στρατόπεδο που επισκεφθήκαμε είχε το όνομα της .Αρίν Μιρχάν .

unnamed2

Σε αυτό το στρατόπεδο είναι στημένα 447 αντίσκηνα που φιλοξενούν 3.150 πρόσφυγες με 1.700 κάτω των 18. Έχουν σε σκηνές ιατρείο, χώρο μουσικής και συναντήσεων και 17 χώρους σχολείων που γίνεται μάθημα πρωί απόγευμα στα 1.020 παιδιά από 18 εθελοντές δασκάλους

unnamed3unnamed4unnamed5

Το κρύο και το ψιλόβροχο με διαπερνούσαν. Το παιδάκι που είχε φωλιάσει δίπλα μου φορούσε ένα τριμμένο παλτουδάκι και αθλητικά χωρίς κάλτσες. Ήταν 4 χρονών κι η πλάτη του όση η παλάμη μου. Δεν μ άφηνε βήμα και εγώ πώς να αντέξω να φύγω.

unnamed6

Όχι ότι δεν ήταν προσεγμένα τα παιδιά και καθαρά παρά του ότι οι γυναίκες έπαιρναν νερό και έπλεναν σε εξωτερικές βρύσες 2-3 για κάθε ομάδα σκηνών.

unnamed7

​ Αλλά η βοήθεια από το εξωτερικό δεν φθάνει σε αυτά τα στρατόπεδα γιατί την κρατάει η Τουρκική Κυβέρνηση για το στρατόπεδο της AFET που φιλοξενεί μόνο 5,000 από τις 68.000 πρόσφυγες της περιοχής. Οι δάσκαλοι μας πήγαν στις “αίθουσες” του σχολείου. Μεγάλα πλαστικά τόλ, όμως στρωμένα με χαλιά και ζωγραφισμένα απ τα παιδιά, με τα θρανία τους και τον πίνακα τους. Πήγαμε στην “αίθουσα” μουσικής κι ακούσαμε μουσική και τραγούδια κυρίως για το Κομπάνι και γέλια και χορούς από τα παιδιά που μας έπαιξαν. Πετύχαμε την ώρα του φαγητού που ερχόταν σε τεράστια καζάνια κατακάθαρα .Παρά τη ολοφάνερα δύσκολη κατάσταση που βρισκόντουσαν οι άνθρωποι δεν ανέδιδαν μιζέρια αλλά κουράγιο, υπομονή και πίστη.

unnamed8

Η εικόνα στο στρατόπεδο των προσφύγων που ήταν συγγενείς των 500 μαρτύρων που έδωσαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας ,ήταν διαφορετική. Η γιαγιά με τα ζωγραφιστά σημαδάκια στο πρόσωπο και το εγγόνι της στην πλάτη ήταν σαν κάπου αλλού να έχει δεθεί το βλέμμα της.

11

Ο πατέρας με την εικόνα του γιού του στα χέρια να εξηγεί το ανεξήγητο της απώλειας

12

Ο άλλος που στεκόταν με τη φωτογραφία της κόρης του κι έμοιαζαν τόσο πολύ…

13

Έτσι μας αποχαιρέτησαν με τις φωτογραφίες στα χέρια σε παράταξη. Αυτοί οι ενδιάμεσοι, και οι σκοτωμένοι οι παρόντες !

14

Τα κορίτσια που με φώναξαν στο προκατασκευασμένο σπίτι τους να με κεράσουν τσάι κι ήταν πολύ χαρούμενα γι αυτό

15

η μάνα ντρεπόταν να γελάσει

17

Μα τα παιδιά πάντα νικάνε τις εντυπώσεις .Και τα ορφανά των μαρτύρων που φιλοξενούνταν σε αυτό, το πιο περιποιημένο, στρατόπεδο του Soruc, τρέχαν και γελούσανε ενθουσιασμένα από την επίσκεψη μας και τις φωτογραφίες, όπως όλα τα άλλα παιδάκια στον κόσμο

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...