Στη δημοσιότητα ο φάκελος διαπραγμάτευσης στο Eurogroup Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Στη δημοσιότητα ο φάκελος διαπραγμάτευσης στο Eurogroup

Written By Pallini Press on Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 | 11:46 π.μ.


Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο οικονομικών τις παρουσιάσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και της 16ης Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνονται οι θέσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, χρέος, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τα non papers που στάλθηκαν. Στο σχετικό φάκελο υπάρχουν τα προσχέδια ανακοινωθέντος του Πιερ Μοσκοβισί και του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης η Ελλάδα δεσμεύεται για:
Τι ζήτησε η Ελλάδα


Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η Ελλάδα ζήτησε:

-πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015
-προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές, ζητά συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup.
-υποκατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, που θεωρεί ανέφικτο για το 2015, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα

Επίσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο βιωσιμότητας χρέους στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για "παρεξήγηση" και παραθέτει δικές της εκτιμήσεις για την καθαρή παρούσα αξία του χρέους, σύμφωνα με τις οποίες, με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και ονομαστική ανάπτυξη 4%, η προβολή χρέους υποχωρεί στο 120% του ΑΕΠ τοι 2020.

Στην ομιλία του στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε για τη μεταβατική περίοδο 4-6 μηνών, με στόχο, όπως είπε, να βρεθεί κοινό έδαφος και να αποφευχθεί μια "πολιτική αποτυχία":

-μεταβίβαση απευθείας απο την ΕΚΤ στο ΔΝΤ των 1,9 δισ. ευρώ κερδών από ομόλογα, 
-ελαστικότερο ELA 
-αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων

Οι ελληνικές δεσμεύσεις

Ως αντάλλαγμα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε ρητά σε τρεις ελληνικές δεσμεύσεις (conditionalities):

-τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης
-καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (σε διάφορα σημεία των κειμένων γίνεται αναφορά σε μονομερείς ενέργειες, όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών ή μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση αλλά με δέσμευση λήψης υποκατάστατων μέτρων)
-καμία ενέργεια στην κατεύθυνση "κουρέματος" της ονομαστικής αξίας του χρέους

Ωστόσο, ειδική αναφορά έκανε στη χρήση των υπολοίπων του ΤΧΣ με στόχο την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων  δανείων αλλά και για δράσεις μείωσης των 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα λάβει μέτρα που ζητούνται και εκτιμώνται ως υφεσιακά, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στην παρουσίαση του στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Γ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε επτά τομείς:

-πατάξη γραφειοκρατίας
-ανεξαρτητοποίηση φορολογικής διοίκησης
-αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
-εκσυγχρονισμός πτωχευτικού δικαίου
-ανταγωνιστικό και υγιές περιβάλλον στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους
-διάλυση πολλών καρτέλ

Τι συζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια

Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:

"Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.

Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών".

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...