ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Written By Παλλήνη Press on Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 | 2:37 μ.μ.

assets_LARGE_t_942_43631272_type12128

Ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος είτε ενός συστήματος να παράγει έργο και η ζήτηση για αυτήν είναι μια ανάγκη που δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει. «Πράσινη» ονομάζουμε την ενέργεια η οποία μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές δηλαδή από πόρους οι οποίοι αναπληρώνονται φυσικά σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα (π.χ. φως του ήλιου, αέρας, βροχή, παλίρροιες, τα κύματα και τη γεωθερμική) και ύστερα μπορεί να ανταλλαχθεί είτε να αποθηκεύεται σε διάφορες μορφές αντικαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα στους ακόλουθους τέσσερεις διαφορετικούς τομείς: α) Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, β) θέρμανση χώρου/νερού γ) καύσιμα μηχανών και τέλος γ) αγροτικές υπηρεσίες.

Από τα πολύ παλιά τα χρόνια μέχρι και τα μέσα περίπου του δεκάτου ενάτου αιώνα (λόγω της ανάπτυξης του άνθρακα που  έγινε κύριο καύσιμο) η ενέργεια που κάλυπτε τις ανάγκες μας, επί το πλείστον ήταν «πράσινη». Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ακόμα, πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια κάποια πλοία εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη του ανέμου (αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας) με σκοπό να τα ταξιδεύουν πιο εύκολα στον προορισμό τους. Άλλο ένα κλασσικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του μύλου, υποκινούμενου είτε με την βοήθεια του αέρα είτε του νερού, θρυμματιζόταν το σιτάρι σε «σκόνη».

Πριν από εκατό χρόνια περίπου άρχισε να μπαίνει στις σκέψεις μας ότι τα αποθέματα του άνθρακα είναι περιορισμένα και αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να εξαντλούνται, οπότε με ανεπτυγμένη πλέον τεχνολογία άρχισαν να παράγονται οι πρώτες Ηλιακές Μηχανές μέχρι που ξέσπασε ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι που πριν λίγες δεκαετίες πάλι οι περιβαλλοντολόγοι άρχισαν να προωθούν για άλλη μια φόρα την πράσινη ενέργεια. Τότε μπήκαν σε λειτουργία οι πρώτες ανεμογεννήτριες αλλά και η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε αρχικό στάδιο χρησιμοποιούταν για θέρμανση και ψύξη μιας και κόστιζε πάρα πολύ η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ.

            Πλέον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, σε αντίθεση με άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες σε περιορισμένο αριθμό χωρών. Η ταχεία  τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας μας προσφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα διότι αφενός μας οδηγεί σε σημαντική ενεργειακή ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα μετριάζεται η κλιματική αλλαγή αλλά και ανεβάζει τα οικονομικά οφέλη! Στις διεθνείς έρευνες κοινής γνώμης υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, κυρίως της ηλιακής και της αιολικής. Σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μορφές πράσινης ενέργειας που έχει συνεισφέρει περισσότερο από το είκοσι τοις εκατό του ενεργειακού εφοδιασμού. Επίσης η εθνική αγορά της πράσινης ενέργειας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία. Ένα επίσης πολύ θετικό για τις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ενέργεια είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη, είναι ότι πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μεγάλης κλίμακας, όπου αυτό τα κάνει κατάλληλα για τις παραπάνω περιπτώσεις.

            Κλείνοντας θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι μια τεχνολογία ακόμα αναπτυσσόμενη που ίσως στο μέλλον καταφέρει και λύσει οριστικά το πρόβλημα ενέργειας του πλανήτη, και ότι άλλο συνεπάγεται με αυτό, σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας  για τον πλανήτη μας σήμερα παίζει η ανακύκλωση και είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρουμε ενεργά σε αυτό όλοι μας, άλλωστε σε πολλά σημεία κοντά μας έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι που μας δίνουν αυτή την δυνατότητα. Σκεφτείτε ότι αν καταφέρναμε με κάποιο τρόπο να αποθηκεύσουμε την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην γη για μια μόνο ώρα, τότε θα είχαμε αυτονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη για ένα περίπου χρόνο!

Εν-ημερωμένος Πολίτης

[http://www.athinacontainers.gr/kadoi.html]

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...