ΒΛΑΒΕΣ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

ΒΛΑΒΕΣ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης)

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 | 1:18 π.μ.

unnamed1

Κατά μήκος των ακτών της θάλασσας και από τους ανέμους που πνέουν από την θάλασσα προς τη ξηρά αλλά και από τα άλατα που περιέχονται στον υγρό αυτό αέρα, έχουμε προσβολή του φυλλώματος των δέντρων. Τα κωνοφόρα προσβάλλονται περισσότερο από ότι τα πλατύφυλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κωνοφόρα κρατούν τις βελόνες και έτσι αυτές βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση των θαλάσσιων ανέμων. Οι βελόνες των κωνοφόρων παίρνουν χρώμα πορτοκαλί ή κίτρινο ή πορτοκαλοκίτρινο. Στην Αθήνα, κατά μήκος της ακτής του Σαρωνικού ή χαλέπιος πεύκη προσβάλλεται εύκολα. Η προσβολή αυτή είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα όταν τα δέντρα βρίσκονται σε ανάπαυση παρά το καλοκαίρι. Το μέρος της κόμης που είναι στραμμένο προς την θάλασσα προσβάλλεται περισσότερο και πολλές φορές νεκρώνονται οι βελόνες. Σε φυτεύσεις κυπαρρισσιών στην Βουλιαγμένη και γενικότερα κατά μήκος της παραλιακής, αυτά νεκρώνονται εύκολα. Τα δέντρα της πεύκης και των κυπαρρισιών φαίνονται καμένα κατά το ήμισυ. Την ίδια ακριβώς ζημιά συμβαίνει και στον ευκάλυπτο και η νέκρωση των φύλλων είναι μεγαλύτερη κατά τον χειμώνα όπου είναι περίοδος ανάπαυσης των φυτών παρά το καλοκαίρι. Η επίδραση των ανέμων που περιέχουν άλατα πάνω στα δέντρα εκτείνεται από μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες μέτρα προς το εσωτερικό.

unnamed

Τι πρέπει να κάνουμε.

Η αίτια του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί για ευνόητους λόγους. Ωστόσο θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την σωστή φυτοπροστασία των δέντρων. Ειδικότερα στα κυπαρισσοειδη, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής υγρασία και λίπανση. Ένα φυτό ασθενικό και μη εύρωστο, μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς από την επίδραση των θαλάσσιων ανέμων. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αντιμετώπιση διάρορων εντομολογικών προσβολών όπως είναι ο τετράνυχος αλλά και η ψώρα των κυπαρισσοειδών. Όσον αφορά τις ασθένειες, η πιο γνωστή αποτελεί ο καρκίνος των κυπαρισσοειδών που προκαλείται από τον μύκητα Seiridium cardinale, η διαγνωση του οποίου γίνεται μόνο μικροσκοπικώς. Η ίδια μέριμνα θα πρέπει να δίνεται γενικότερα σε όλα τα κωνοφόρα.

Άλλα ευπαθή δέντρα είναι το πλατάνι, η λεύκα, λιγότερο ευπαθής ο ευκάλυπτος και ανθεκτικά είναι η χαλέπιος και η tamarix.

Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...