Τελικά φορολογούνται ή όχι τα εταιρικά κινητά Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Τελικά φορολογούνται ή όχι τα εταιρικά κινητά

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 | 2:45 μ.μ.


Τα δημοσιεύματα περί δήθεν φορολόγησης των εταιρικών κινητών τηλεφώνων αποτελούν «ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Και επιπλέον προσθέτει: «Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του».

«Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η εγκύκλιος που προκαλεί έντονες αντοδράσεις

Ενα χρόνο μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου 4172/13, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων βάσει των οποίων εργαζόμενοι που κάνουν χρήση εταιρικών τηλεφώνων,τους δίνονται δωροεπιταγές ή πιστωτικές κάρτες, τους πληρώνει ο εργοδότης τον παιδικό σταθμό του παιδιού τους, θα φορολογούνται επιπλέον καθώς θεωρούνται υπό προϋποθέσεις παροχές σε είδος και θα προσαυξάνουν το εισόδημά τους. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2014 και μετά.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του από μισθωτή εργασία στην πραγματική αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Ως αγοραία αξία νοείται το κόστος της παροχής που βαρύνει τον εργοδότη, αποδεικνύεται από τα κατά νόμο προβλεπόμενα δικαιολογητικά και καταχωρείται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης συναλλαγών του.

Σε αυτό το εισοδηματικό όριο ανήκουν τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα που δίνονται σε εργαζόμενους για να πραγματοποιούν τηλέφωνα εκτός της εργασίας τους. Αντίθετα χωρίς όριο είναι παροχές όπως η παραχώρηση αυτοκινήτου, τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και η παραχώρηση κατοικίας.

Στην έννοια των παροχών σε είδος που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία εντάσσεται κάθε παροχή που χορηγείται στο μισθωτό, με εξαίρεση τις παροχές που αποβλέπουν αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών ή αποκατάσταση ζημιών του φυσικού προσώπου στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης και κατά την εκτέλεση της εργασίας του, οι οποίες ως εκ του είδους τους, βαρύνουν τον εργοδότη, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η παροχή αυτή δεν έχει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος.

Παροχές σε είδος, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία, είναι η χορήγηση ειδικών στολών εργασίας, η χορήγηση γάλακτος, η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας, η χορήγηση θέσης στάθμευσης στο χώρο εργασίας κλπ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...