Τι είναι το παρκούρ, που στοίχισε την ζωή στον 13χρονο μαθητή Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Τι είναι το παρκούρ, που στοίχισε την ζωή στον 13χρονο μαθητή

Written By Παλλήνη Press on Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 | 11:38 μ.μ.


Η τραγική είδηση του θανάτου του 13χρονου Θοδωρή στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος έπεσε από το φωταγωγό πολυώροφης οικοδομής κάνοντας παρκούρ με συμμαθητές και φίλους, έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Πολλά τα ερωτηματικά που έχουν γεννηθεί γύρω από το συγκεκριμένο άθλημα. Στο in.gr μίλησε για το θέμα ο παγκόσμιος πρωταθλητής του «Red Bull Art of Motion», Δημήτρης Κυρσανίδης, αλλά και ο ιδρυτής της σχολής «Athens Parkour Academy», Παναγιώτης Αλμανλής.

Ήταν περίπου 1:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο άτυχος 13χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο πέφτοντας στον φωταγωγό επταώροφης πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτός και οι φίλοι του πηδούσαν από την μία πολυκατοικία στην άλλη, μέχρι που ο Θοδωρής πάτησε πάνω στο τζάμι που κάλυπτε τον συγκεκριμένο φωταγωγό, με αποτέλεσμα αυτό να υποχωρήσει και ο 13χρονος να κάνει «βουτιά» στο κενό.


Το παρκούρ είναι μία μη ανταγωνιστική, σωματική και πνευματική άθληση, η οποία ξεκίνησε και διαδόθηκε από την Γαλλία το 1980.  Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υπερπήδηση φυσικών και τεχνητών εμποδίων, κυρίως σε αστικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο τις σωματικές ικανότητες.

«Επικίνδυνη είναι η οδήγηση, όχι το παρκούρ»

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του «Red Bull Art of Motion» που διεξήχθη προ εβδομάδων στην Σαντορίνη εξήγησε στο in.gr ότι αυτό το γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το παρκούρ, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι επικίνδυνο το παρκούρ, επικίνδυνη λόγου χάρη είναι η οδήγηση, όπου θρηνούμε χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο». 

Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω στο γεγονός αυτό, σεβόμενος τη θλίψη που επικρατεί στην οικογένεια του Θοδωρή. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω πως αυτό δεν είναι το παρκούρ. Αυτά τα βλέπουν τα παιδιά σε μη ρεαλιστικές ταινίες στην τηλεόραση».

«Δεν τους γνώριζε η παρκούρ κοινότητα»

Ο ιδρυτής της σχολής «Athens Parkour Academy» διευκρίνισε και αυτός με την σειρά του ότι το παρκούρ δεν είναι αυτό που επιχείρησε ο ατυχος 13χρονος. Προσέθεσε  επίσης πως οι νεαροί δεν ήταν γνωστοί στην παρκούρ κοινότητα της Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικά, ο κ. Αλμανλής είπε: «Πέρα από το πόσο επικίνδυνο είναι το να πηδάς από ταράτσα σε ταράτσα, είναι και παράνομο. Το παρκούρ δεν είναι αυτό κι αν γίνεται, όπως έγινε την Πέμπτη τότε ναι, είναι επικίνδυνο. Το πιθανότερο είναι πως αυτά τα παιδιά για πρώτη φορά προσπάθησαν να κάνουν κάτι τέτοιο και το λέω αυτό γιατί κανείς από την παρκούρ κοινότητα της Θεσσαλονίκης δεν τους γνώριζε». 

Ο ρόλος των γονιών

Ο κ. Αλμανλής ανέφερε πως όταν κάποιος ξεκινάει, τότε το κάνει από το έδαφος, ενώ ξεκαθάρισε ότι η σχολή που διατηρεί δεν κάνει προπόνηση σε ταράτσες, αλλά σε πλατείες και πάρκα. 

Όσον αφορά το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι γονείς, τόνισε ότι «αν καταλάβουν ή μάθουν ότι το παιδί τους θέλει να ασχοληθεί με το παρκούρ, να το παρακινήσουν οι ίδιοι να το γραφτεί σε κάποια σχολή. Έτσι, θα το μάθει με ασφάλεια, δίχως να κινδυνεύει η ζωή του». 

Σχετικά με τον ρόλο του Διαδικτύου ήταν σαφής: «Όταν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία βλέπουν τα βιντεάκια στο Youtube από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Σαντορίνη, τότε είναι λογικό να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτά τα άλματα, αφού δεν έχουν αίσθηση του φόβου».

Τέλος, είπε ότι «πολλοί από την κοινότητα του παρκούρ είναι αντίθετοι με τις συνθήκες διεξαγωγής του παγκόσμιου πρωταθλήματος, αφού εκτός από την επιρροή που ασκούν αυτές οι εικόνες στα παιδιά, οι ίδιοι οι αθλητές διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα». 

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...