Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο για τον ΕΝΦΙΑ. Η νέα απόφαση Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο για τον ΕΝΦΙΑ. Η νέα απόφαση

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 | 11:21 π.μ.

Καλά νέα για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τον φόρο τους να μειώνεται αισθητά μετά την τελευταία εκκαθάριση που έγινε το περασμένο Σάββατο, φέρνει απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.

Η απόφαση ορίζει ότι σε όσες περιπτώσεις ο φόρος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 300 ευρώ λόγω των αλλαγών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον τρόπο υπολογισμού του φόρου όσο και στη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από το έλεγχο στην εφορία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση σύμφωνα με την naftemporiki.gr, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του N. 4223/2013». Αποκωδικοποιώντας την πρόβλεψη, προκύπτει ότι «η εκκαθάριση με βάση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας» είναι αυτή που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αφορά στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών αλλά και στα ακίνητα της Κεφαλονιάς. Επίσης, η «μη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013» αναμένεται ότι θα αφορά και στα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για όσους δικαιούνται έκπτωσης (π.χ πολύτεκνους, ανάπηρους, άτομα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για έκπτωση κλπ). Τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι; Ανατρέχοντας στην παράγραφο 3β του άρθρου 6, αναφέρονται τα εξής: «Εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου». Άρα στην πράξη, όσοι γλίτωσαν ή θα γλιτώσουν περισσότερα από 300 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ επειδή το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τις προϋποθέσεις χορήγησης εκπτώσεων ή τη μεθοδο υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Η πρόβλεψη της απόφασης, εκτιμάται ότι αφορά σε περισσότερους από 150.000 φορολογούμενους.

Όπως προκύπτει από την απόφαση στα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα υπάρχουν ορισμένες «ειδοποιήσεις» από το υπουργείο Οικονομικών τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Για παράδειγμα αναφέρονται τα εξής:

1. Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.

2. Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. Αυτή η περίπτωση είναι πολύ σημαντική. Η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει «παραδοχών» σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων Όποιος λοιπόν δει τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του καθώς οι «παραδοχές» το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα αποτυπώνουν τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου.

Η απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου, περιγράφει και όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκκαθάριση του φόρου που θα προκύψει μετά την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων.

Το πλήρες κείμενο καθώς και το έντυπο που θα χρησιμοποιείται για την εκκαθάριση των δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ, μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...