ΣΤΑΦΙΔΑ. ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ. (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

ΣΤΑΦΙΔΑ. ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ. (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης)

Written By Παλλήνη Press on Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 | 1:16 π.μ.


Η σταφίδα είναι απο τα λίγα φρούτα που είναι τόσο προικισμένα αφού συνδυάζει σειρά θρεπτικών συστατικών αλλά και μία ευχάριστη γλυκιά γεύση. Αυτή ηγενναιοδωρία θρεπτικών συστατικών αλλα και γεύσης είναι ο λόγος που η σταφίδα θεωρείται υγιεινή τροφή για χιλιετίες. Η φυσική αντίσταση της σταφίδας σε αλλοίωση καθώς και η ευκολία αποθήκευσης της, είναι ο λόγος που ενισχύει την απήχηση  της για ευρεία κατανάλωση. Η σχέση αυτή της σταφίδας και της υγείας έχει αναγνωριστεί απο την αρχαιότητα. Όμως πρόσφατα, οι γιατροί επιβεβαιώνουν την αξία της για θεραπεία ασθενειών.

 

Λίγα λογια για την σταφίδα στην Ελλάδα.

Το αμπέλι είναι ένα πανάρχαιο θαμνώδες φυτό που ανήκει στο γένος Vitis(Vitaceae). Το γένος περιλαμβάνει πολλά είδη με ιδιαίτερα σημαντικό, την άμπελο την οινοφόρο(vitis vinifera). Οι ποικιλίες της αμπέλου λόγω της γενετικής ετερογένειας υπερβαίνουν τις 10.000 παγκοσμίως. Οι αριθμός αυτός όμως περιορίζεται σε μερικες εκατοντάδες και οι ποικιλίες κατατάσσονται σε πεντες κατηγορίες:

Επιτραπέζιες
Οινοποιίας
Σταφιδοποιίας
Χυμοποίησης
Κονσερβοποίησης.

Για την κατηγορία της σταφιδοποιίας τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και έτσι λίγες ποικιλίες είναι κατάλληλες για παραγωγή σταφίδων. Οι σημαντικότερες ποικιλίες σταφιδαμπέλων είναι η σουλτανίνα, γνωστή και ωςThompson seedlessμε ρόγα άσπερμη,  ωχροκίτρινη, τομοσχάτο αλεξανδρείας με ρόγα που περιέχει μεγάλα σπέρματα και η κορινθιακή με μικρή, μαύρη, ασπερμη ρόγα και η οποία υποδιαιρείται σε μαύρη, λευκή και ερυθρά. Κύριες σταφιδοπαραγωγικές χώρες έως τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η Τουρκία και η Ελλάδα. Ωστόσο οι ΗΠΑ έγινε η πρώτη παραγωγός χώρα με δεύτερες την Αυστραλία και την Τουρκία και 3η την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μείωση σε ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στην παγκόσμια παραγωγή σταφίδας.

 

Βιολογική αξία της σταφίδας.

Οι σταφίδες παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον λόγω της μοναδικής τους φυτοχημικής σύνθεσης και των φυσικών ιδιότητων που έχουν. Δεν περιλαμβάνουν, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, λίπη, χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες ενώ είναι πηγή φρουτοολιγοσακχαριδίων τα οποία δρούν ως πρεβιοτικά συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου. Επίσης,αποτελούν σημαντική πηγή ταρταρικού οξέος, ένα οξύ που ζυμώνεται απο τα βακτήρια του παχέος εντέρου και εχει αποδειχθεί  ο ευεργετικός ρόλος του, στην λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν σημαντική πηγή βορίου, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η κερκετίνη , καμφερόλη και ρουτίνη είναι απο τις κυριότερες ισοφλαβόνες. Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, η σταφίδα μπορει να μειώσει το οξειδωτικό στρές στον άνθρωπο.

 

Διαδικασία παραγωγής. Τα σταφύλια συγκομίζονται προσεκτικά μετά την πλήρη ωρίμανση τους κατα τους μήνες Αυγουστό και Σεπτέμβριο. Εκτίθενται προσεκτικά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ανοικτό περιβάλλον κάτω απο τον ήλιο απο 12 εως 20 ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αφυδάτωση τους. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς την χρήση χημικών ουσιών. Πραγματοποιούνται μόνο μικρές παρεμβάσεις με τα χέρια με την αλλαγή της πλευράς των σταφυλιών προκειμένου να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη αφυδάτωση. Κατα μέσο όρο, απο 3-3,5 κιλά νωπά σταφύλια, λαμβάνεται 1 κιλό σταφίδας. Το προιόν αποθηκεύεται, αφού πρώτα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ξυλωδη μέρη, σε κατάλληλες αποθήκες που πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής.  




Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

Email: anastagra@yahoo.gr



1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Κορινθιακή σταφίδα:https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...